Ukrajinka koja živi u Šibeniku: Bojim se za obitelj i prijatelje

28.02.2022.

07:00

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Miroslava Rusnak i ukrajinski vojnici

Miroslava Rusnak i ukrajinski vojnici

Foto: HTV/Maksim Levin / REUTERS

Prije osam godina Ukrajinka Miroslava Rusnak stigla je u Hrvatsku u sklopu programa razmjene studenata. Ostala je, zasnovala obitelj, pokrenula obrt. Edukatorica je i vlasnica kozmetičkog salona u Šibeniku. Još ne može vjerovati da je u njezinoj domovini - rat. 

Svaki slobodan trenutak Miroslava koristi za pregledavanje ukrajinskih portala. Vijest o invaziji na njezinu domovinu bio joj je pravi šok.

- Trebalo mi je još 24 sata da obradim tu informaciju. Tek danas je do mene došlo što se događa u 21. stoljeću, poručila je Miroslava.

Njezina obitelj, majka, baka i djed - svi liječnici, u zapadnoj su Ukrajini, no svakodnevni pozivi svjedoče Miroslavi o ratnim strahotama u Ukrajini.

- Stanje je napeto, pucaju po zgradama, ubili su ženu i dijete, rekla je njena majka. 

Rodni grad Miroslave je na granici s Mađarskom i Slovačkom.

- Kod nas pristiže tisuće Ukrajinaca. Pomaže im se. Moji prijatelji i rodbina smještaju ljude kod sebe, koji nemaju gdje prenoćiti, rekla je. 

A najradije bi Miroslava svoje najbliže, da žele, dovela u Hrvatsku.

- Nisam sigurna za njih, za cijelu svoju obitelj. Nisam sigurna za prijatelje. Svi oni imaju taj duh i spremni su, čak i moje prijateljice kažu da će se prijaviti i ići se boriti za Ukrajinu, naglasila je Miroslava.

Mnogo joj sada znači i potpora u njezinu okružju. Od teta u vriću do klijentica.

- Nisam nikad očekivala toliko poziva, poruka potpore. Vi ste ovo sve prošli i proživjeli. Osjećate to svim srcem i dajete najveću podršku Ukrajini sada, istaknula je Ukrajinka Miroslava Rusnak.

Zbog pandemije više od dvije godine nije vidjela obitelj i planirala je za mjesec dana otputovati u Ukrajinu.

Sada se samo nada da neće morati dugo čekati.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!