Apel hrvatskih branitelja svjetskim liderima za pomoć Ukrajini

27.02.2022.

16:52

Autor: I.Z./HRT/Hina

Mladen Pavković

Mladen Pavković

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) pozvala je svjetske lidere, intelektualce, borce za mir i crkvene poglavare da svojim autoritetom, odlukama i konkretnim djelovanjem pomognu Ukrajini, jer se već sutra to što se događa tamo može ponoviti u srcu Europe.

- Hrvatski branitelji hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata obraćaju se prije svega liderima svijeta, a potom svim značajnim intelektualcima, borcima za mir, dobitnicima Nobelovih nagrada, poglavarima katoličkih i pravoslavnih crkava te svim ljudima dobre volje, koji mogu svojim odlukama i djelovanjem, od Australije, Kanade do Amerike i Afrike da podignu svoj glas protiv agresije Rusije, odnosno njezina poglavara Vladimira Putina, na ničim izazvan narod Ukrajine, napisao je danas predsjednik udruge Mladen Pavković. 

Podsjetio je kako su što znači agresija, patnje, razaranja, ubijanja nevinih ljudi, najbolje zadnjih godina osjetili i upamtili Hrvati, ali i narod u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i na Kosovu, kad nas je, poput Putinove agresorske armije, napala srpska, crnogorska i zločinačka JNA, ne birajući sredstva i ciljeve.

- Tada, te 1991., rat se vodio u srcu Europe, 372 kilometara cestovne linije od Beča, 344 km od Budimpešte ili 1072 km od Berlina ili oko 1300 kilometara od Pariza, naveo je.

Kako sada agresori razaraju i nanose patnje od Kijeva do Harkiva, tako su u ono vrijeme isto činili velikosrpski agresori na ovom području. Formula je, ocijenio je, ista ili slična, tim prije što su nama nametnuli i embargo na oružje. Grad Vukovar bio je razoren u dva-tri mjeseca, a Škabrnja i brojni drugi gradovi i mjesta gotovo u jednome dane. Čak su rušili i Dubrovnik!

- Da su nama tada, osobito te prve ratne godine pomogli lideri svijeta, ne riječima i deklaracijama, već naoružanjem, Hrvatska i BIH bi se obranila, vukovarska ratna bolnica ne bi bila razorena, niti bi na tisuće nevinih ljudi stradao, a na stotine tisuća bilo protjerano iz svojih domova, istaknuo je, uz ostalo, Pavković.

Hrvatski branitelji tada su se lavovski borili za svoju Domovinu, kao što danas to isto čini ukrajinski narod. S obzirom na to da smo prošli patnje i užase rata, i te kako možemo razumjeti što se događa u ovoj napadnutoj i okupiranoj zemlji.

- Stoga, kao hrvatski branitelji ne možemo i ne ćemo šutjeti, već javno pozvati sve da svojim autoritetom, odlukama i konkretnim djelovanjem pomognu Ukrajini, jer već sutra to što se događa tamo može se ponovno desiti u srcu Europe, poručio je predsjednik udruge UHBDR91.

- Smatra da već sada treba osnovati Haaški sud koji će suditi agresorima, da se ovo zlo više nikada i nigdje ne ponovi, naveo je Pavković i poručio da samo zajedno možemo doprinijeti miru i stabilnosti u ovom dijelu svijeta.

"Dosta je rata, mržnje i ugnjetavanja- Europo, probudi se!" - stoji na kraju apela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!