Ulazak Hrvatske u Schengen posebno će osjetiti stanovnici Buzeštine

03.01.2023.

19:45

Autor: Marko Percan/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Uskoro se uklanja i žilet žica

Uskoro se uklanja i žilet žica

Foto: HTV / HRT

Ulazak Hrvatske u Schengen posebno će osjetiti stanovnici Buzeštine u Istri, području u kojemu su granica i ograda ometale svakodnevno kretanje. Što se promijenilo za one koji žive na samoj granici Hrvatske i Slovenije, provjerila je HRT-ova pulska ekipa.

Biti u jednom selu, a promijeniti dvije države zvuči pomalo čudno, no u selu Mlini to je uobičajeno. 


Ograda između Hrvatske i Slovenije godinama je ometala svakodnevni život ljudi u tom mjestu, kao i u drugom selu Slumu. Ulazak u Schengen zato su dočekali feštom!


- To je velika stvar za sve jer ova mala granica ne smeta ni čovjeku iz Zagreba ni čovjeku iz Maribora, samo nama prvima najviše, ističe Branko Zlatić iz Sluma.


Do prije 30-ak godina ionako nikad nije bilo granice, kažu stanovnici. 


- Ja sam se rodio i oni prije mene isto, kad nije bilo granice i kad smo slobodno putovali i mi u Sloveniju i Slovenci ovamo, prisjeća se Miloš Božić iz Sluma.


Ponovni slobodni prolaz zato bi trebao donijeti brojne prednosti. 


- Ubrzat će se transport, promet ljudi, nema zaustavljanja, turizam koji ionako raste dodatno će procvjetati, kao i trgovina nekretninama, navodi prednosti Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta.


Zemljišta će doista sada biti još dostupnija stranim državljanima. To nema samo dobre strane. 


- Po bilo kojoj trgovini mi ne možemo konkurirati strancima, to je velika opasnost. Da ne budemo gazde u vlastitoj kući, upozorava Miloš Božić.


Ipak, svi se slažu da ulazak u Schengen ima više dobrih strana. Tako bi trebala biti uklonjena i žilet žica koja ovdje ljudima i dalje smeta. 


- Kad su sve granice maknuli, valjda će i to maknuti, rekla je Marija Zlatić iz Sluma.


Neslužbeno, ograda i žica mogle bi biti uklonjene već ove godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!