19:16 / 23.11.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/P.F./HRT

Uskoro visoke kazne za one koji neće provjeravati COVID potvrde

Provjera COVID potvrde

Provjera COVID potvrde

Foto: Dnevnik / HRT

Kaznom od 30 do 50 tisuća kuna sankcionirat će se oni koji ne budu provjeravali COVID potvrde. Najavio je to ministar Ivan Malenica predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti pučanstva. Istaknuo je da se na njima intenzivno radilo posljednjih dana. Izmjene idu u javno savjetovanje, idući tjedan na sjednicu Vlade, a zatim i u Sabor u jedno čitanje.

Tko u državnim i javnim službama mora kontrolirati provjeravaju li se COVID potvrde definirat će se izmjenama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Određene sankcije koje su u izmjenama ovoga zakona odnose se isključivo na odgovornu osobu, dakle na čelnike tih tijela odnosno osobe koje odgovaraju za ta tijela, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Odgovorne osobe bit će kažnjene s 30 do 50 tisuća kuna ako se u njihovim tijelima ne provode mjere.

Tako bi u Uredu predsjednika za nepoštovanje mjera mogao odgovarati predstojnik Ureda. No najprije bi državni inspektorat trebao doći u nadzor, za što je predsjednik Milanović već rekao da to neće dopustiti.

- T
o je prije svega politička odgovornost predsjednika Republike koji je prije nekoliko dana rekao da neće poštovati zakon, što je zapravo apsurdno, rekao je Malenica.

Pojedincima koji se odbijaju testirati poslodavci za sada dijele opomene, ali i otkaze.

- Ovdje govorimo o odsustvu s radnog mjesta. Ako nekog nema na radnom mjestu, mislim da je vrlo jasno koje su mogućnosti pred poslodavcem, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
Za takve slučajeve u policiji sindikati najavljuju pravnu zaštitu.

- Ako dođe do situacije da će dobiti otkaz pružit ćemo pravnu zaštitu. Ali svatko odlučuje o svojoj sudbini. Karte su na stolu, netko ih je postavio, taj netko ima moć postavljanja karata kako ih je postavio. Mi možemo jedino sudskim putem nešto nadomještati, drukčiju situaciju, a ja ne preporučam ljudima da putem suda provjeravaju svoje pravo, izjavio je Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Zbog onih koji ne poštuju mjere, zaraza se brže širi, povećava pritisak na zdravstveni sustav zbog čega pacijenti s drugim bolestima ne dobivaju odgovarajuću medicinsku skrb, poručuje ministar Beroš.

- Vi koji ne vjerujete struci i ne cijepite se, ne želite se apropo ni testirati, a testiranje vam je besplatno i bezbolno, ugrožavate njihove živote. Tko će za to odgovarati, pitam vas kao ministar zdravstva u ovom trenutku, upitao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izmjene zakona idu u javno savjetovanje, a već idući tjedan će se naći na sjednici Vlade, nakon čega idu u saborsku raspravu i to u jedno čitanje, najavio je danas premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!