Usred sezone, Čiovo ostalo bez struje

16:50 / 30.08.2021.

Autor: Zoran Kukilo/I.H./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Čiovo bez struje

Čiovo bez struje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Cijeli otok Čiovo je prije nekoliko dana ostao cijelu večer bez struje. Stalne su i redukcije vode, a na čiovskoj rivi u Trogiru eksplodirala je kanalizacijska cijev. Otočna infrastruktura ne može pratiti ogromnu izgradnju kuća i apartmana. Gdje su limiti gradnje? U prostornim planovima Okruga Gornjeg i Trogira još su milijuni četvornih metara građevinskog zemljišta.....

Čiovske plaže i dalje su krcate turistima, a ovoga ljeta prvi se put dogodilo da je zbog kvara jedine trafo-stanice cijeli otok ostao bez struje.

- Bilo je prestrašno, već smo imali jako puno rezervacija tu večer. Od 19 sati pa do iza 23 nismo mogli uopće raditi, nije bilo niti struje, niti vode, rekao je ugostitelj Astdren Djoka.

Manjak vode problem je mnogima cijeloga ljeta. Ovaj poklopac kanalizacijskog šahta eksplozija je lansirala na balkon hotela, pukom srećom nitko nije stradao.

- Čitav otok se jako puno izgradio, možda trebalo zaustavit tu gradnju, rekao je vlasnik kuće Nenad Habid.

O tome niti ne razmišljaju u općini Okrug Gornji.

- Ja mislim da ćete narednih 10 godina gledati novogradnje po otoku Čiovu, rekao je Ivica Radić, načelnik Okruga Gornjeg.

Država mora kvalitetnije infrastrukturom pratiti razvoj turizma i ograničiti masovno dijeljenje dozvola za iznajmljivanje.

- Kod nas su najveći problem ljudi koji ne žive u Okrugu, imaju po 6 apartmana, dođu ljeti, zarade 30.000 € i odu, taj novac ne ostaje nama, dodao je Radić.

Planirana gradnja nove trafo-stanice i vodoopskbnog sustava svakako kasni za neprestanom betonizacijom. Trećina Grada Trogira je na Čiovu.

- Grad Trogir ima 13.500 stanovnika, ljeti to naraste i na 50.000 i to jednostavno infrastruktutra teško može pratit, tu ćemo morati naći neki balans, rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Kako se netko našalio na društvenim mrežama - Podijelite još nekoliko tisuća građevinskih dozvola na Čiovu pa neće biti ni struje ni vode i svi ćemo se baviti robinsonskim turizmom....


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!