Vedriš: Hrvatska je prespora, paketom Vladinih mjera kupuje se vrijeme

18.03.2023.

11:42

Autor: Intervju tjedna/HR/HRT

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: HTV / HRT

Jučer su objavljeni rezultati inflacije za veljaču. Mladen Vedriš, ekonomski analitičar, u emisiji "Intervju tjedna" rekao je kako optimizam budi to što su se cijene energije koje su generirale inflaciju zaustavile.

- Ako to tako ostane, neće biti razloga za porast cijena, a isto tako, moglo bi doći do postupnog pada istih, naglasio je.

Dodaje kako je jedno temeljna inflacija, a drugo ona udarna koja nas pogađa.

To su hrana, režije, energija i to je za nas problem, stoga što kada imamo nižu razinu primanja, a udio u troškovima je visok, onda se inflacija od 12 posto, kako kaže, čini kao sigurna luka s obzirom na to da su prehrambeni artikli i energija imali rast od preko 20 posto. 

- Nakon 2016. godine rast plaća je bio kontinuiran i pristojan u odnosu na inflaciju. Sada se desio šok. Mi smo u zadnjih godinu dana pali na gotovo pola. Rast plaća u proteklom razdoblju glede standarda je poništen. Kako i kada će se to vratiti je pitanje, naglašava.

Vedriš ističe kako je paket mjera Vlade bio potreban, ali pitanje je, kako kaže, je li dovoljan. Važno je osigurati stabilnost potrošnje poslovnom sektoru, a istodobno socijalno zaštititi građane.

- Za stabilnost društva paket mjera je dobrodošao, ali na pojedinim segmentima ima prostora da se pojača, rekao je.

- Ovaj paket nije sveto pismo i on se može mijenjati i nadopunjavati, rekao je Vedriš i dodao kako glede paketa mjera postoje tri parametra. Jedan je da se on mora vremenski ograničiti, drugo je da se mora reći je li on pomoć za poslovni sektor ili ranjive skupine i treće je da pomoć mora biti oblikovana tako da daje najbolje učinke.

Naglašava kako europske rasprave nisu oko visine pomoći nego kako da se ne uđe u zamku da se taj tip pomoći ne pretvori u novi vid gdje država preuzima obveze, a posebno u energetskom sektoru. Smatra se da ako su veliki poticaji na razini postojeće strukture energenata i financijske zaštite, da će to usporiti energetsku tranziciju.

- Više od 50 posto energije Hrvatska proizvodi po cijenama koje su povoljne i koje su zelene energije, rekao je Vedriš i dodao kako nismo iskoristili fondove EU-a za zelenu transformaciju.

Vedriš ističe kako je Hrvatska prespora i sada se počelo govoriti o socijalnom paketu, ali njime samo kupujemo vrijeme.

- Mi stvari koje treba na vrijeme prepoznati i mijenjati ignoriramo i tek kada se problem kumulira i pojavi, onda reagiramo, govori.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!