09:34 / 28.02.2022.

Autor: HRT

Konsenzus svih političkih stranaka prema agresiji Rusije prema Ukrajini

Branko Bačić i Stjepan Čuraj

Branko Bačić i Stjepan Čuraj

Foto: HRT / HRT

Vlada je na izvanrednoj sjednici donijela paket mjera pomoći vezanih uz situaciju u napadnutoj Ukrajini. Šaljemo Ukrajini pomoć od 124 mil. kn u naoružanju i zaštitnoj opremi, a Hrvatska će se pridružiti i odluci EU-a da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT, kada ona bude donesena.

- Hrvatski narod jako dobro zna što znači izboriti se za demokraciju i samostalno odlučivati o svojoj sudbini. Jako dobro zna što znači biti žrtva teritorijalnih prisezanja te braniti i obraniti svoju domovinu od nadmoćnijeg agresora, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

U Banskim dvorima održano je niz pripremnih sastanaka. Nakon sastanka parlamentarne većine, izjavu novinarima je dao predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj. 

- Premijer je koalicijske partnere izvijestio o planovima Vlade vezao za sankcije prema Rusiji i dobio je njihovu potporu. Što se tiče pitanja slanja pomoći Ukrajini, humanitarne i druge vrste, to će biti tema zatvorenog dijela sjednice Vlade, dodao je Čuraj ne otkrivajući što će točno Hrvatska slati u Ukrajinu.

- Poslati ćemo sve što su oni tražili, a što je u našoj mogućnosti da možemo poslati vodeći računa o sposobnosti vlastitih oružanih snaga, kazao je.

Vezano za situaciju s bankom Sberbank Čuraj je poručio kako je ona apsolutno stabilna i likvidna, a za građane je najbitnije da su njihovi depoziti osigurani. Povlačenjem depozita došlo je do udara na likvidnost, zato je uveden moratorij od dva dana kako bi se riješilo to pitanje.

Na sastanku se razgovaralo i o Fortenova grupi, za koju Čuraj kaže da njezino poslovanje nije toliko izloženo niti su većinski vlasnici ruske banke pa ne očekuju poremećaje u poslovanju niti likvidnosti.

- Izvoznici će pretrpjeti određene štete zbog sankcija Rusiji, no hrvatski robni izvoz u Rusiju, kada se makne plin, iznosi oko dva posto ukupnog robnog izvoza, rekao je.

Planira se osnivanje međuresornog povjerenstava za prihvat izbjeglica, najavio je dodavši kako je osobno predložio pomoć obiteljima koji će prihvatiti te ljude u vidu socijalne naknade po svakom članu.

Ispred Banskih dvora javio se Šime Vičević.

Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba zatupnika HDZ-a rekao je da je uspostavljen najširi politički konsenzus svih političkih stranaka koje djeluju u Saboru u stavu RH i Vlade RH prema vojnoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

- Data je puna podrška Ukrajini u borbi za očuvanje svojeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta, kazao je Bačić.

Izjava Branka Bačića

Izjava Branka Bačića

Foto: HRT / HTV

Plenković: Jedinstvo većine i oporbe u podršci Ukrajini i osudi invazije 

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak kako je na sastanku s oporbom konstatirano jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije.

Nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru, čelnicima parlamentarne oporbe predstavljamo mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom te plan zbrinjavanja izbjeglica, provedbe restriktivnih mjera, opskrbe energentima i osiguravanja financijske stabilnosti Hrvatske, napisao je Plenković na twitteru.

Konstatirano je jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije, dodao je, a tvit završio sa #StandWithUkraine (stojimo uz Ukrajinu).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!