Zagorje opet poharalo nevrijeme, bi li protugradna obrana ipak pružila zaštitu?

14.06.2022.

19:31

Autor: Marijan Sviben/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Štete od nevremena

Štete od nevremena

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Sve češće svjedočimo vremenskim ekstremima. Hrvatsko Zagorje već treći put u samo tri tjedna. Procjenjuje se šteta koju je prouzročilo jako nevrijeme praćeno tučom, ali i otvara pitanje protugradne obrane. Dapače, župan Željko Kolar predlaže provođenje eksperimenta kojim bi se utvrdila stvarna učinkovitost.

Jutro nakon strašnog nevremena i dalje naslage leda u Poznanovcu. Tuča koja je padala više od 20 minuta gospodinu Pozaiću uništila je plastenik i vrt.

- Sve je kompletno otišlo, kaže Dragutin Pozaić, Poznanovec.

Njegovim susjedima stradao je krov na gospodarskoj zgradi.

Vinogradar Zlatko Jakuš na svojih 8 tisuća čokota ove godine neće imati uroda.

- To je nekakvih 10.000 litara, da je prosječna cijena 20 kuna, to je 200 tisuća kuna prihoda, sad smo možda na nekakvih 60 posto troškova utrošenih, tak da ja vjerujem da je šteta negdje 10-ak tisuća eura, kaže.

Poljoprivrednici vjeruju da bi šteta bila manja kada bi djelovala protugradna obrana.

- Možda smo mi sentimentalno vezani uz te rakete, ali te rakete su imale učinaka. Živio sam 15 godina pored stanice do moje kuće, kaže Danijel Sinković, poljoprivrednik.

- Protugradna obrana, kakva takva bila, bila je učinkovitija, jer ja to u svojih 62 godine ne pamtim. Bilo je tuče, ali to je bilo sporadično, rekao je Stjepan Kralj, Poznanovec.

Državni tajnik Tušek, koji je i sinoć i jutros obilazio poljoprivrednike, ponovio je stajalište Ministarstva o protugradnoj obrani raketama.

- Sva zainteresirana javnost, svi zainteresirani subjekti koji razumiju ovu problematiku su se složili da ovakav sustav više nije učinkovit, da nemamo znanstvenih dokaza, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Župan Kolar pak pita je li dokazano da su rakete neučinkovite? Predlaže eksperiment.

- Da se jedan dio brani jednu godinu sa raketama, a jedan dio ne, pa da vidimo hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa ta područja, kaže Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Dok se znanstvenici i političari ne dogovore i ne odluče, poljoprivrednicima ostaje da procjenjuju štetu. Bude li ona veća od 20 posto izvornog proračuna općine, što se očekuje, proglasit će se elementarna nepogoda za Općinu Bedekovčina.

Načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je najviše štete na poljoprivrednim površinama te infrastrukturnim objektima.

- Sutra ujutro naše službe izlaze na teren i ako šteta na terenu bude veća od 20 posto našeg proračuna zatražit ću od župana da proglasi elementarnu nepogodu. Nakon toga, krenut ćemo s obilaskom terena od objekta do objekta, procijeniti i popisati štetu i od države zatražiti nadoknadu, rekao je.

Osvrnuo se i na obranu raketama.

- Mi smo navikli na raketaše. Kad je moj susjed ispustio par raketa znali smo da ćemo se zaštiti bar djelomično od tuče. Nikada nije bilo ovako. Danas nema raketa, prepušteni smo sami sebi. Nisu normalni uvjeti, kako nadoknaditi štetu i dalje preživljavati. Kako dobiti volju za daljnje obrađivanje površina, upitao se načelnik Ban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!