Zagreb: Prosvjed radnika Čistoće nezadovoljnih primanjima

07.12.2022.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Fabijan Kale/Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./M.M./HRT

Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su danas ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.

Stoilković: Postoji prostor za podizanje koeficijenta 

HRT-ova novinarka Marisabel Marić, javila se u središnji Dnevnik HTV-a iz zagrebačkog naselja Špansko, kazavši dok su se radnici Čistoće bunili zbog malih plaća i sve težih uvjeta rada, Zagrepčani nisu zadovoljni odvozom smeća.

Glavni povjerenik za Čistoću iz Samostalnog sindikata radnika Zdravko Stoilković rekao je kako dinamika odvoza otpada nije dovoljna. Razlog leži u tome što nedostaju potrebni resursi, kamioni, ali i radnici i vozači.

Glavni povjerenik za Čistoću iz Samostalnog sindikata radnika naglasio je kako je najniža plaća najpotplaćenijih radnika zagrebačke Čistoće, ispod pet tisuća kuna.

Dodao je kako za te radnike postoji prostor za podizanje koeficijenta za uvjete rada u Kolektivnom ugovoru.

Stoilković je istaknuo kako će sutra poslati dopis gradonačelniku, te se nadaju mirnim putem doći do rješenja. Ako neće uspjeti riješiti probleme radnika, sindikati su spremni za druge korake.   

Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće.

Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i s, te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi.

Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Čistoći Zdravko Stoilković poručio je kako su očekivalo više razumijevanja, socijalne osjetljivosti i pravde od nekadašnjeg aktivista, a sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

- Ispričao se građanima koji nisu dobivali usluge koje su trebali, jer je Čistoća zatrpana pozivima i elektroničkom poštom "na koje nema tko odgovoriti zbog kadrovske devastacije".


- Mi želimo ostvariti ciljeve koje smo prezentirali. Radnici evidentno imaju male plaće u Čistoći. Ako pođemo od ovih iz prve skupine složenosti poslova, to su plaće ispod 5000 kuna. To je neprihvatljivo. Tražimo korekciju koeficijenta, korekciju dodataka na uvjete rada, a za to postoji prostor i u kolektivnom ugovoru, rekao je Zdravko Stoilković, glavni povjerenik za Čistoću, Samostalni sindikat radnika.

Dodao je kako su uputili poziv da ih u roku od deset dana primi, primljeni nisu i zato se dogodio prosvjed.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković poručio je radnicima da je njihovo iskazivanje spremnosti na akciju alat u rukama sindikalaca, a prosvjed je nazvao demokratskim pravom koje im nitko ne može oduzeti.

Zahvalio je svim političarima koji su podržali prosvjed jer, kaže, "uz ovakvu vlast u Zagrebu trebat će nam podrška". 

- Radi se o nevjerojatnom pritisku gdje vi po rubu zakonskih odredbi šetate da bi od njih izvukli maksimum. Dali su sve od sebe radeći u nemogućim uvjetima. Obećano im je povećanje plaće do konca godine. To se nije dogodilo, poručila je Sanja Ožić, Sindikat hrvatskog vozača.

- Dvije godine ne možemo ostvariti neka svoja prava koja su kolektivnom ugovoru. Trebali smo dogovoriti sistematizaciju - nije dogovorena, dodao je povjerenik Novog sindikata Nenad Molc.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da je prosvjed zadnja poruka i Holdingu i gradonačelniku Tomaševiću, jer ovi sindikati žele s njima pregovarati.

Više od polovice radnika Čistoće potpisalo je peticiju za bolje uvjete rada. Prikupljeno je više od tisuću sto potpisa. Kažu, plaće su najmanje od svih podružnica u Holdingu. Prosvjed je održan jer ih gradonačelnik nije primio.

Prosvjed su podržale gradske oporbene stranke

Gradonačelnik poručuje - za prosvjed je kriv manji broj sindikata.

- Tri sindikata od 22 u Holdingu danas organizira prosvjed, drugi sindikalni lideri tvrde da je kontraproduktivan, pregovori traju, idu u dobrom smjeru postoje uvjeti da se povećaju materijalna prava. Postavlja se pitanje čemu taj prosvjed, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prosvjed su podržale gradske oporbene stranke.

- Pozivamo gradonačelnika grada Zagreba da napokon osobno sjedne s radnicima Čistoće, da ne šalje svoje komesare, naglasio je zastupnik HDZ-a Mislav Herman.

- Trebao je primiti u ovih godinu i pol radnike. On to odbija, dodao je nestranački zastupnik Ivica Lovrić

Predovan: Podrška radnicima Čistoće, plaća im je manja od pet tisuća kuna

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan podržao je najavljeni prosvjed radnika Čistoće, istaknuvši da ih uprava Zagrebačkog holdinga zanemaruje, a da u lošim uvjetima rade za osnovnu plaću manju od pet tisuća kuna.

Svim srcem podržavamo prosvjed radnika podružnice Čistoća i mi ćemo mu se priključiti. Moramo biti zajedno jači protiv ovakvog zanemarivanja radnika, kako to čini gradska vlast, istaknuo je Predovan na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je kako je nezamislivo da u toj podružnici Holdinga gradonačelnik Tomašević i uprava Holdinga ignoriraju radnike koji su svojim potpisima tražili razgovor o rješavanju problema plaća i uvjeta rada.


Tomašević opovrgnuo da se zahtjevi radnika ignoriraju

Komentirajući prosvjed, Tomašević je jučer opovrgnuo da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku pregovori sa pregovaračkim odborom reprezentativnih sindikata o Kolektivnom ugovoru svih radnika Zagrebačkog holdinga, pa tako i onih u Čistoći.

Predovan je istaknuo kako radnici Čistoće imaju loše uvjete rada i niske plaće.

- Neki od tih radnika imaju osnovnu plaću manju od pet tisuća kuna, a s dodacima jedva da dostiže šest tisuća kuna. To ovaj gradonačelnik i ova uprava Holdinga ignoriraju, poručio je.

Pregovori nove Uprave Holdinga i predstavnika Čistoće traju već godinu i pol. Od jučer su odgođeni na neodređeno vrijeme dok se, kažu u Holdingu, točno ne usuglase zahtjevi sindikata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!