Ima li dovoljno materijala za asfaltiranje zagrebačkih prometnica?

07.07.2022.

19:59

Autor: Dinko Kreštalica/Iva Vukadin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prometni kolaps

Prometni kolaps

Foto: Dinko Kreštalica / HRT

Već tradicionalno, Zagreb ljeti postaje veliko gradilište, no uređenje gradske infrastrukture koliko je god korisno, stanovnicima svake godine izaziva probleme - zatvaraju se prometnice, nastaju veliki zastoji. I dok se čini da su neki podzemni radovi privedeni kraju, zatvoreni dijelovi cesta nikako da se otvore. Zapelo je s asfaltiranjem.

Gradske vlasti su još prije dva mjeseca najavile radove po cijelom gradu, odnosno da je planirano 41 gradilište. Cilj je do kraja iduće godine promijeniti više od 68 kilometara cijevi stare vrelovodne mreže. Stoga se često može naići na gužvu i kolaps.

- Mi bi nešto da se napravi, ali kad god da se radi ne valja. Mora se napraviti, a moramo to istrpjeti, smatra Petar, zagrebački građanin.

Proći će radovi, ali se građani pitaju - kada? Dok se neki radovi poput onih na Horvaćanskoj cesti čine odavno završeni, prometnica i dalje nije asfaltirana. Zastupnik u Skupštini grada Zagreba Renato Petek (SDP) kaže kako ima informacije da zagrebačke ceste ništa ne asfaltiraju jer jednostavno nemaju potrebnog materijala za svoj posao.

- Više mjeseci nije bilo zapravo rada što se tiče samog asfaltiranja. To se vidi i na razini mjesne samouprave gdje su brojni planovi koje su imali mjesni odbori gradskih četvrti reducirani, dodaje Petek. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljuje nove radove i tvrdi drukčije.

- Nema problema ni s bitumenom ni s materijalima što se tiče Zagrebačkih cesta, ali i drugih kooperanata. Nisu Zagrebačke ceste jedine građevinske firme koje u ovom trenutku rade na cestama u Zagrebu, izjavio je Tomašević. Kaže da se sve razvija prema planu i da se grad treba razvijati i postati bolje mjesto za život.

Podsjetimo, zbog radova se Most slobode u Zagrebu zatvara od petka od 20 sati do ponedjeljka do 4 ujutro.

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, govorio je za HTV o asfaltiranju prometnica nakon obavljenih radova. Kazao je da je bilo određenih problema s ugovaranjem radova s obzirom na cijenu bitumena koja je porasla. No sve je to riješeno. Sklopili smo okvirni sporazum s dvije tvrtke i kreće se s radovima koji će biti okončani do kraja ljeta, izjavio je. Dodaje da Zagrebačke ceste nabavljaju materijal od dvije specijalizirane tvrtke s kojima imaju okvirni sporazum.

Iznio je i hodogram radova na zagrebačkim cestama. Najprije će se krenuti s magistralnim cestama, poput ulice Grada Vukovara, Avenije Dubrovnik, Heinzelove ulice, Avenije Većeslava Holjevca te Samoborske ceste. Potom, kako se ljeto bude primicalo kraju, radit će se i na nekim ulicama izvan centra, koje su manje prometne. Kraj radova na magistralnim cestama predviđen je potkraj kolovoza, a na ostalim cestama će se raditi, kaže, tijekom rujna i dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!