Zakon o visokom obrazovanju i znanosti - je li potreban?

23.03.2022.

19:51

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo znanosti izradilo je Nacrt zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Predstavit će ga na svim sveučilištima prije nego što uđe u javnu raspravu. No Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer ga je u cijelosti odbio, a da pritom s Ministarstvom nije uopće komunicirao. Zanimalo nas je - je li uopće potreban novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti?


Zanimljivo, teže je dati izjavu o tome zašto su Nacrt zakona odbacili, nego dignuti ruku protiv istog. Situacije su različite, neki su dekani baš na putu, neki se ne usuđuju. Novoizabrani zagrebački rektor kaže da to treba komentirati aktualni, a ne on. A aktualni Damir Boras poručio je da čeka odluku rektorskog zbora. Na svu sreću, ima i onih kojima nije problem javno izreći svoje mišljenje.

- Teško je očekivati zakonsko rješenje koje će odgovarati svima, mi smo u Hrvatskoj skloni često od svakog festivala činiti karneval. Čini mi se da u ovom karnevalu postoje brojne maske koje su obojene brojnim interesima, izjavio je Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru.

- Nije u redu da nam broj studijskih programa raste, a broj studenata pada, kaže znanstvenik Tvrtko Smital s Instituta „Ruđer Bošković” i naglašava da imamo 1700 studijskih programa, usporedivo s državama koje imaju sličnu površinu i broj stanovnika i oko 500 studijskih programa.

 Ono zbog čega se upire prstom u Zakon jest model financiranja.

- Taj zahtjev države da se postavi proračunski model koji će poticati izvrsnost je nešto što je zapravo u svim dokumentima EU-a, a mi smo članica EU-a, ističe Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN.

I prije nego što je došao u javnu raspravu, Senat Sveučilišta u Zagrebu odbio je nacrt. Ministarstvo poručuje:

„Zahvaljujemo Upravi Sveučilišta u Zagrebu na ovome konstruktivnom prijedlogu kojim traži odbacivanje prijedloga Zakona o visokom obrazovanju i znanosti. Taj je prijedlog i njemu slični modus operandi vodstva Sveučilišta u dva mandata i vjerujemo da je upravo takav način upravljanja našim najstarijim i najvećim sveučilištem doveo do toga da je Sveučilište u Zagrebu na Šangajskoj listi sveučilišta visoko rangirano - između 600. i 700. mjesta.”

No, suradnja na kojoj će ipak poraditi, kažu, ona je sa studentima, koji se žale da nisu bili uključeni u izradu Zakona.

- Sada smo involvirani, bili smo jednom, ići ćemo na sljedeći sastanak u skorijoj budućnosti, pitanje je koliko će nas poslušati, rekao je Ivan Pavao Boras, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

A trebali bi, ipak se Zakon i zbog njih radi. No studenti se barem ne boje reći svoje mišljenje, premda se nekom i zamjerili, a ispiti su pred vratima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!