Škola u Vratišincu - stariji predaju mlađima, pjevaju, kuhaju, obrađuju vrt...

13.02.2022.

20:14

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Zašto je škola u Vratišincu po mjeri učenika?

Zašto je škola u Vratišincu po mjeri učenika?

Foto: Dnevnik / HTV

U Vratišincu je jedna po mnogo čemu zanimljiva škola. Prije svega, zaštitnik tog mjesta je sveti Valentin, a učenici su već napravili slastice. O čemu se ondje radi za HTV-ovu rubriku "I mi idemo u školu" otkrila je novinarka Sunčica Findak.

Kada smo ušli u školu, mislili smo da se obavljaju neki radovi. Ali ne, kažu učenici, oslikavamo zidove da nam bude još ljepše. U petom razredu je pak vrlo ozbiljna atmosfera. Stariji drže predavanje mlađima. Izradili su strip-slikovnicu o Vinku Žgancu čije ime nosi škola.

- Na povijesnoj grupi smo napravili slikovnicu koja će uskoro biti i digitalna, ona je u isto vrijeme i zabavna i poučna, rekao je Rocco iz 8. razreda.

U susjednom razredu je glazba. Valentinovo se osjeća u toj školi, ali i maloj područnoj. Pekli su peciva na domaćinstvu uoči sutrašnjeg dana zaštitnika, Sv. Valentina.

- Presađujemo cvijeće, čekamo proljeće da obradimo naš vrt. Do 4. razreda kuhati će i ručak, a neki već i kuhaju, objašnjava Andrijana Jakupčić, učiteljica Područne škole Gornji Kraljevec OŠ Dr. Vinka Žganca, Vratišinec.

U školi su i dva mala kombinirana razreda - prvi i treći te drugi i četvrti. Atmosfera je, kažu, obiteljska. Andrea Vrbanec, učiteljica u PŠ Gornji Kraljevec objašnjava kako joj nije teško, kada dođe kući, nekome nešto objasniti preko telefona. Sve je to u sklopu mog posla, nije to nikakav problem, dodala je.

Posjet ovoj školi, punoj međusobnog poštovanja i ljubavi, doista je bio predivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!