Zastupnici: Raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja i vratiti oružje

05.05.2023.

13:41

Autor: V.K./HRT/Hina

Zastupnici o vršnjačkom nasilju

Zastupnici o vršnjačkom nasilju

Foto: Patrik Macek / Piksel

Saborski zastupnici u petak su sa zabrinutošću komentirali masakre u Srbiji u protekla dva dana, naglasivši da treba raditi na prevenciji vrršnjačkog nasilja, izgradnji društva nenasilja, destigmatizaciji mentalnog zdravlja te su apelirali da se građane pozove da vrate oružje.

- Hrvatska od veljače 2020. ima Akcijski plan za borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali Ministarstvo ga ne provodi, a to je jedino jamstvo da izbjegnemo tragedije koje se mogu dogoditi, izjavio je zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) u povodu tragičnih događaja u Srbiji.

- Pozivam ministra Radovana Fuchsa da konačno počne raditi posao za koji ga građani plaćaju, poručio je Hajduković u osvrtu na masovnog ubojstva u školi u Beogradu i masovnog ubojstva protekle noći u tri sela kod Mladenovca, u Srbiji.

Dodao je kako još uvijek postoji puno oružja koje nije prijavljeno i predano i vjerojatno se ne skladišti na pravilan način. Hajduković je pozvao sve koji još drže ilegalno oružje, oružje iz Domovinskog rata, da ga vratite.

- Nema potrebe za oružjem kod kuće, kao što vidimo, može se dogoditi strašna tragedija. Druga stvar, Akcijski plan za suzbijanje vršnjačkog nasilja se ne provodi, a takvi planovi i rad s djecom u našim odgojnim i obrazovnim institucijama su jedna od garancija da se ovakvi nemili događaji ne događaju, upozorio je Hajduković.

- Ivana Kekin (Možemo) smatra da bi bilo čisto samozavaravanje reći da takvo što nije moguće i kod nas, naglašavajući da iz ovog tragičnog događaja u susjedstvu treba izvući pouku, a to je rad na prevenciji.

- Ne sviđa mi se da se zadnja dva dana izrazito nameće narativ da treba dignuti neku fizičku sigurnost naših škola. Prevencija se ne može odvijati na toj razini i da ne možemo od naših škola i naših institucija raditi tvrđave, nego na prevenciji raditi prije. Podsjetit ću da trenutno imamo u Hrvatskoj 50.000 djece u potrebi za skrbi o mentalnom zdravlju i 40-ak dječjih psihijatara, psihologa u školama nema dovoljno i to su elementi na kojima bi se trebalo raditi, mišljenja je Kekin.

Smatra da je mentalno zdravlje djece i mladih najslabija karika hrvatskog zdravstvenog sustava. Kaže da bi svaka odgovorna Vlada iskoristila trenutačno visoko senzibiliziranu javnost na problem posjedovanja oružja kod civila i uputila jasan poziv građanima da vrate oružje, čak ih i potaknuti nekom nagradom.

Izgradnja društvenog nenasilja, pažljivo medijsko izvještavanje


- Izgradnja društvenog nenasilja, destigmatizacija mentalnog zdravlja, psiholozi u školama, ne imanje oružja kod kuće i pažljivo medijsko izvještavanje, to će pomoći, poručuje Kekin.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjetila je da je još 1. listopada 2021. godine u saborsku proceduru uputila zaključak da se osigura psihološka pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola, s obzirom na posljedice korone i potresa, što je Vlada 5. siječnja 2022. odbila uz obrazloženje da to nije potrebno. Premijera Plenkovića zapitala je što danas, u svjetlu tragičnog događaja u Srbiji, ima za reći na to.

- Ono što se danas događa u Srbiji je ipak njihov problem, a ne hrvatski i mora se napraviti distinkcija između Srbije i Hrvatske, zapadne Europe i zapadnog Balkana, istaknuo je Hrvoje Zekanović (HDS).

- Medijska kultura u Srbiji stvarno je niska, u Hrvatskoj je situacija ipak nešto drugačija, ali, nažalost, vidim izjednačavanje, a mi smo moderna zemlja i članica EU, rekao je Zekanović.

No, s obzirom na način medijskog izvještavanja o događanjima iz Srbije, strahuje da se ne bi to prelio i na Hrvatsku i širu regiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!