Zbog rata upitni rokovi izgradnje zapadne splitske rampe

16.03.2022.

17:27

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Građevinski radovi, ilustracija

Građevinski radovi, ilustracija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Radovi na prometnom rasterećenju Splita teku prema planu - izgradnja zapadne rampe na pola je puta, ali zbog rata u Ukrajini i kašnjenja u nabavi i isporuci materijala postoji mogućnost da radovi ne budu gotovi u roku!

Najteža i najosjetljivija faza izgradnje podvožnjaka prema Mertojaku uspješno je privedena kraju. Zbog stanja na terenu, ali i činjenice da ovuda prolazi vodovodna cijev za južni dio Splita, projektno rješenje mijenjalo se u hodu.

- Uz sami zid prolazi glavni tlačni cjevovod koji opskrbljuje vodospremu Visoka i samim time bolnicu i veliki dio grada Splita tako da su radovi bili specifični na tom dijelu, tumači glavni inženjer projekta Ivica Lizatović.

Posebna je i situacija na građevinskom tržištu, dodaje inženjer gradilišta Duje Čajo: "Dajemo sve od sebe da na tržištu nađemo što nam je potrebno, ali znali smo za te okolnosti pa smo se pripremili unaprijed. Od nabave čavala do armature, betona - svega fali".

S obzirom na isporuke i na sve što se događa, postoji mogućnost da se malo zakasni, potvrđuje Lizatović. Gradilište, na kojemu se promet normalno odvija privremenom rampom, dugo je 600 metara, a najdojmljiviji dio bit će novi nadvožnjak - kada se spoji s već postojećim. Nosači se rade u izdvojenom pogonu.

- Završetak tih nosača je na 60 posto od ukupnog broja. Sredinom petog mjeseca, početkom šestog mjeseca bi trebala biti montaža nosača. Nakon toga slijede radovi izrade ploče i ostatka kolničke konstrukcije na nadvožnjaku, dodaje Lizatović.

Rok za završetak zapadne rampe, spasonosnoga rješenja za gužve na ulazu u Split, jest 21. rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!