16:31 / 06.10.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Počela gradnja zapadne rampe na ulazu u Split

Počela gradnja zapadne rampe na ulazu u Split

Počela gradnja zapadne rampe na ulazu u Split

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Počeli su radovi na izgradnji zapadne rampe na ulazu u Split. Vrijedni su 30 milijuna kuna, trajat će godinu dana, a kada budu gotovi prometne gužve bit će manje za čak 60 posto.  

Nema predaha ni na kišni dan. Bageri pripremaju teren za gradnju iznimno čvrstoga potpornoga zida. Bit će to prvi u nizu složenih građevinskih zahvata u duljini od 400 metara. 

Postojeći nadvožnjak na raskrižju ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde proširit će se montažnim elementima odnosno novim, zapadnim trakom, slijede mnogo zahtjevniji radovi na potezu do Poljičke ceste.

- Na taj način se deniveliralo postojeće raskrižje i vozila koja idu iz smjera Solina, odnosno ulaze u grad Split - zaobići ćesemaforsko raskrižje i automatski imaju nesmetan prolaz u punom profilu do Poljičke ceste, kaže Ivica Lizatović, glavni inženjer projekta.

Trenutačno se promet na ulazu u Split odvija na privremenoj rampi - time su se vozila odmaknula od teške mehanizacije s gradilišta. Radovi su vrijedni 30 milijuna kuna i trajat će godinu dana - no isplatit će se, kaže mlada ekipa s gradilišta.

- Prometna analiza koju je napravio Građevinski fakultet u Splitu je pokazala da bi sigurno nekakvih 60 posto promet postao učinkovitiji, odnosno smanjile bi se gužve koje su se dešavale, dodaje Lizatović.

Gužve na ulazu, odnosno izlazu iz Splita u vrijeme kada građani odlaze na posao ili se vraćaju posljednjih su godina postale neizdržive, ljeti pogotovo. Zapadna rampa, po svemu sudeći, spasonosno je rješenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!