Žene u migracijama - kako je Hrvatska odgovorila na krizu?

07:00 / 24.06.2022.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Zhar i njezina kći Zina (lijevo)

Zhar i njezina kći Zina (lijevo)

Foto: Dnevnik / HRT

Od početka rata iz Ukrajine u Europsku uniju došlo je više od 6 milijuna osoba, većinom žene i djeca. U povodu svjetskog dana izbjeglica, na međunarodnoj konferenciji "Žene u migracijama" govorilo se o ulozi žena, njihovoj boljoj integraciji u društvo, izazovima s kojima se susreću te kako je Hrvatska odgovorila na ovu krizu. 

Rat u Iraku natjerao je Zhar Abdul Sharif da sigurnost potraži u Hrvatskoj. Azil je dobila prije godinu i 10 mjeseci, sada ovdje traži posao.


- Ne radim jer učim hrvatski, kaže, dodajući da bi u budućnosti htjela biti prevoditeljica s kurdskog na hrvatski.


Hrvatski je brzo naučila i njezina kći Zina Karzan Abdulla koja ide u treći razred i voli školu.


- Super mi je u školi, imam puno prijateljica i prijatelja, kaže Zina.


Baš poput njih, na put u nepoznato, ali zbog rata u Ukrajini, krenule su mnoge žene s djecom. 


- Ključ integracije žena izbjeglica je osigurati nematerijalna prava, pravo na dom, zdravstvenu skrb, edukaciju, kaže Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj.


A Hrvatska to sve i nudi. Dosad je odobrila privremenu zaštitu za više od 14 tisuća raseljenih osoba iz Ukrajine.


- Mislim da je odgovor Europske unije u cjelini, a tako i Hrvatske, u koju je došlo preko 20 tisuća Ukrajinskih državljana, vrlo dobar, učinkovit. Mnogi državljani i državljanke već rade u Hrvatskoj, djeca pohađaju naše osnovne i srednje škole, kaže državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.


Da integracija bude što uspješnija, pomažu i razne udruge, civilna društva, dobrotvorne organizacije.


- Što im više individualne podrške uspijemo dati, to će se oni prije integrirati, kaže Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.


- Doista možemo reći da je lice ove migracije, ove vrste izbjeglištva, žensko lice. Te žene su preko noći svojoj djeci postale i majke i očevi i oni koji se moraju brinuti, za njihovo zdravlje, za njihovu budućnost, dodaje.


Budućnost koju tek trebaju izgraditi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!