Život na opasnoj litici koja se godinama urušava

19.10.2021.

07:00

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Život na litici

Život na litici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Stanari Ulice Julija Klovića na splitskim Škrapama tvrde da su im životi ugroženi. Žive iznad provalije, na litici koja se godinama urušava. Kažu da je nakon nedavnog potresa stanje ondje još gore.


Život na litici koja se urušava svakodnevica je brojnih obitelji već dva desetljeća, kada je počelo ozbiljnije propadanje. Litica je u vlasništvu Grada, koji na njihova upozorenja dosad nije reagirao.

- Nismo dosad naišli na nekakav odaziv grada po tom pitanju. Dapače, čak smo dobivali krive informacije pa su nas malo zaustavile, usporile. Sad smo se odlučili pozabaviti  ovim problemom, da ga jednom zauvijek završimo, rekla je Irena Grgičević, koja živi u Ulici Julija Klovića.

Radovi na obližnjoj javnoj garaži dodatno su protresli i urušili liticu na čijem su rubu obiteljske kuće.

- Nakon potresa, doduše blagog, svejedno smo se zabrinuli, rekla je Teica Pocrnja, stanarka Ulice Julija Klovića.

Strmina se i dalje odronjava. Blaženka Vrdoljak, koja također živi u Ulici Julija Klovića, navodi da se prije 25 godina nešto i napravilo, ali nedovoljno. Dodaje da se teren i dalje urušava nakon potresa i kiša. 

Stanari Ulice Julija Klovića traže od Grada da sanaciju ruševnog terena uvrsti u proračun za 2022. godinu te provaliju sanira na najsigurniji način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!