Znanstveni skup "Dr. Franjo Tuđman - život i naslijeđe"

05.05.2022.

20:13

Autor: Eugen Husak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - 14. svibnja u Matici hrvatskoj organiziran je znanstveni skup "Dr. Franjo Tuđman - život i naslijeđe". Cilj skupa je dati znanstveni doprinos proučavanju života i rada prvog hrvatskog predsjednika.

Franjo Tuđman ostvario je san generacija. Kao prvi demokratski izabran predsjednik Hrvatske, pobijedio je u nametnutom ratu, oslobodio zemlju i izborio međunarodno priznanje u iznimno kompleksnim političkim i ekonomskim okolnostima.

- Kada danas pogledamo kontekst u kojima se mnogi narodi i dalje bore da uspostave svoju nacionalnu državu ili da očuvaju svoj teritorijalni integritet tek sad postajemo svjesni kolika je bila uloga Franje Tuđmana u uspostavi hrvatske moderne države, rekao je Domagoj Knežević, Hrvatski institut za povijest.

Tko je zapravo bio Franjo Tuđman, kako je izgledao njegov životni put i kakvo je njegovo naslijeđe - raspravlja se na velikom znanstvenom skupu uoči 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

- Najvažnije je za Franju Tuđmana to da je bio sistematičan, temeljit, uporan marljiv i da nije odustajao ni u jednom trenutku od te svoje zamisli da Hrvatska može postati samostalna država, rekao je Zorislav Lukić, Matica hrvatska.

Povjesničari analiziraju različite faze Tuđmanova života, od disidentskih dana znanstvenika kojem ne daju da javno djeluje u socijalizmu do ratnih i poslijeratnih izazova. Ne bježi se ni od problematične privatizacije i često spominjane teze da je Tuđman odredio 200 bogatih obitelji.

- To je jedan mit, u jednoj od naših knjiga kolega Domović je temeljtio objasnio zašto je to mit i kako to nema uporište. Još jedna od brojnih dezinformacija koje su ubačene u medijski prostor, kaže Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR-a-

- Proces pretvorbe i privatizacije nije sigurno bio najbolji koji je mogao biti, nije bio savršen. Bilo je malverzacija. Ne treba bježati od toga da se propita koliko je Tuđman mogao utjecati, koliko je utjecao i zašto nije utjecao više to su sve legitimna pitanja koja očekuju historiografiju, ističe Josip Mihaljević, Hrvatski institut za povijest.

A dok povjesničari traže odgovore, dokumente i argumente - Hrvatska se priprema za svečanost. Iduće subote u dvorani Vatroslava Lisinskog obilježit će se 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!