Pravoslavni vjernici slave Badnjak

06.01.2023.

Zadnja izmjena 19:49

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS

Pravoslavni vjernici slave Badnjak

Pravoslavni vjernici slave Badnjak

Foto: HTV / HRT

Pravoslavni vjernici pripremaju se za najradosniji blagdan - Božić. Badnji je dan. Evo kako je on obilježen u obitelji u Jagodnjaku u Baranji i kakvi se običaji vezuju uz dan uoči Božića. 

"Gospode Isuse Kriste, Bože naš, blagoslovi jelo i piće slugama svojim jer si sve, od svagda, sada i uvijek, u sve vijeke vijekova, amin! Neka je srećan Badnji dan, Bog da vas blagoslovi, prijatno, živi i zdravi bili! - Hvala!"

Posna hrana uz molitvu. Obitelji Tovljanin za stolom pridružio se i jagodnjački paroh. A prije objeda trebalo je sve pripremiti za bogati blagdanski stol. Radmila je kuhala od ranoga jutra. Kao što su i njezina majka i baka prije nje.

- Koje kad jelo se završi, to ide na stol i onda se ne večera do 18 sati. Dok se ne unese Badnjak u kuću, onda se okupimo. To je tradicija, da svi budemo na okupu. A od jela kiseli grah, bijeli grah koji se jako dugo kuha, kaže Radmila Tovljanin.

Tu su i baklava, makovnjača, šape... I muški dio obitelji, sastavljen od čak 4 naraštaja, ima svoja zaduženja.

- A ja tijekom dana imam obveza, pripremiti drva za vatru, da nema na Božić posla, sutra idemo svi u crkvu, kaže Lazar Tovljanin.

A uskoro i u novu crkvu. Nakon 6 godina gradnje, posvećenje hrama Svetoga Nektarija čudotvorca najavljeno je za 22. travnja. Jagodnjački paroh podsjeća na riječi svetog Nikolaja.

- Doš'o Božić, došli dani sveti da se bogat siromašnog sjeti. Pa eto, na ove svete dane, sjetimo se jedni drugih, ne samo za punom trpezom već da se sjetimo onih kojima je potrebno pomoći, poručio je Slobodan Majkić, protojerej stavrofor/jagodnjački paroh.

Uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi!


Posljednji dan posta

O tome kako pravoslavni vjernici obilježavaju Badnjak u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je đakon srpske pravoslavne crkve Petar Kozakijević. 

- Za sutrašnji Božić se pravoslavni vjernici pripremaju postom koji traje 40 dana. Danas je posljednji dan posta, dan kada najstrože postimo, rekao je.

Pripremaju se liturgijski, dodao je, tako što se danas u svim pravoslavnim crkvama služi liturgija, a postoje i mnogi narodni običaji vezani za današnji dan.

- Jedan od njih je da otac obitelji odlazi na Badnji dan ujutro u šumu, ondje posiječe hrastovo drvo koje se zove badnjak, po današnjem danu, dodao je.

Duhovna poruka Božića je, dodaje, poruka mira koja podrazumijeva da je Bog pomirio sve što je vjekovima bilo posvađano. Također, to je i poruka koja nama govori da trebamo steći mir u sebi i da taj mir širimo u neposrednom okruženju.

- Danas se pravoslavni kršćani pozdravljaju s "Mir Božji", jedni drugima želimo da steknemo mir u sebi, a i da imamo mir među sobom, dodao je.

Kada steknemo mir u sebi i kada ga imamo u neposrednom okruženju, objasnio je, na taj način možemo spriječiti sve manifestacije nemira, u što ubrajamo i ratne nemire.

- Danas nažalost imamo mnogo izbjeglica koje svoj Božić slave van svojih domova i daleko od svojih bližnjih, dodao je.

Što se tiče sadržaja liturgije, rekao je da je svaka ista i nema neke posebne razlike, osim čitanja evanđelja koja govore o rođenju Spasitelja.

Pogledajte cijeli razgovor:

Božićna čestitka srpskog patrijarha

Srpski patrijarh Porfirije uputio je božićnu čestitku svim pravoslavnim vjernicima. 

- Tek kada se pomirimo s Hristom, kada uzmemo njegov mir, mi ćemo sve ljude doživjeti kao svoje vječne suputnike i braću, i onda ćemo radosno s anđelima pjevati "slava na visini Bogu i na Zemlji mir među ljudima dobre volje". Mir Božji, Hristos se rodi, vaistinu se rodi!, poručio je Porfirije Perić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!