U osječkoj župi mise na ukrajinskom jeziku

23.02.2023.

12:35

Autor: Ana Vulić/Dnevnik u podne/I.B./HRT

Misa na ukrajinskom jeziku

Misa na ukrajinskom jeziku

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Utočište i spas od rata mnogi su Ukrajinci pronašli u našoj zemlji pa tako i u Osijeku u kojemu je trenutačno 400 raseljenih osoba iz zemlje u kojoj i dalje bijesni rat. Njihova je jedina želja povratak i mir za koji su molili u osječkoj Župi Krista Kralja gdje se služe mise na ukrajinskom jeziku.

Viktorija Letz je sa sinom zbog bezumlja rata iz svoje Ukrajine, Kijeva, stigla u Osijek prije godinu dana. Kaže, prilagodili su se novom životu.

- Sve je dobro, časne sestre puno mi pomažu, prihvatili su me kao obitelj, kaže.

Ovdje su tijelom, ondje su duhom.

- Ondje su mi ostali otac, brat, suprug i teško mi je svaki put kad čujem da padaju granate, to mi srce razara, kaže.

U župi grkokatoličke župe Krista Kralja u Osijeku pronašli su svoj duhovni mir.

- Bez molitve bez Boga, teško bi podnijeli ovako teške situacije u kojima su se našli. Naša vrata samostana časnih sestara su uvijek na raspolaganju, ako treba nešto i samnom, okupljamo se nedjeljom, glavno bogoslužje je u 9 sati, sveta liturgija, ističe župnik Ljubomir Sturko.

- Što se tiče u zajednici, stvarno nemamo problema. Sad ih imamo 14-ero, već ih je prošlo preko 40 kroz našu zajednicu u ovih godinu dana, rekla je Anastazija Pitka sestra u samostanu Krista Kralja u Osijeku sestara bazilijanki.

Godina koja leti - ovim ljudima sporo prolazi. Krvarenje Ukrajine, problem je cijelog svijeta - pitanje dobra i zla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!