Akrap: Poljska je ispravno procijenila kada nije aktivirala članak 5.

16.11.2022.

19:48

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

dr. sc. Gordan Akrap

dr. sc. Gordan Akrap

Foto: HTV / HRT

Vojni analitičar Gordan Akrap smatra da se u slučaju jučerašnjeg pada projektila na poljski teritorij ne radi o oružanoj agresiji na zemlju članicu NATO-a, već o incidentu s ozbiljnim posljedicama koji traži smirenu reakciju svih uključenih aktera.

Poljska je napravila ispravnu situaciju kada je procijenila da ovo nije oružana agresija na Poljsku kao zemlju članicu NATO saveza i nije aktivirala članak 5., nego je pokrenula pitanje članka 4. koji kaže da se sve zemlja članice, odnosno saveznice NATO saveza, onog trenutka kad se osjećaju ugroženo zbog određenih prijetnji imaju pravo potegnuti razgovore i povući pitanja o kolektivnoj sigurnosti i zaštiti njihovog teritorijalnog integriteta, rekao je dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.


- Sinoć smo vidjeli u svim reakcijama da se pozivalo na racionalnost, suzdržanost u donošenju odluka dok se ne saznaju svi podaci koji se trebaju saznati kako bi se mogle donositi utemeljene odluke, ali odluke utemeljene na znanju. Imamo situaciju u pokretanja čl. 5. iz 2001. kada je SAD zatražio aktiviranje članka 5. i on je donesen i aktiviran u 24 sata. Prema tome, uvijek ima vremena za pokrenuti pitanje rata, međutim u ovim situacijama treba ostati hladnokrvan i racionalan i suzdržati se od bilo kakvih riječi i izjava i ponašanja koja su nepotrebna, ističe.


Govoreći o tome kakve se reakcije mogu očekivati od zemalja članica NATO-a Akrap je rekao:


- Vrlo vjerojatno će se pojačati sustav protuzračne obrane u Poljskoj i zemljama koje graniče s ratom zahvaćenim područjem. Ukrajina će se vrlo vjerojatno opskrbiti sustavima za obranu vlastitog teritorija i za oslobađanje okupiranih područja i u tom kontekstu treba gledati dodatni pritisak na Rusiju da pristane na pregovaranje i zaustavljanje oružanih operacija i agresije na Ukrajinu te da se vrati na pozicije iz 24. veljače.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!