19:52 / 28.04.2022.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

Akrap: Svi znaju da tko prvi potegne nuklearno oružje, on će i stradati

Gordan Akrap, vojni analitičar

Gordan Akrap, vojni analitičar

Foto: Dnevnik / HRT

Kako govorimo od prvog dana, strategija se ne ispunjava onim tempom kako su zamislili. Promjena svih ciljeva i stanja na terenu ne ide u pravcu da Rusija i Vladimir Putin mogu biti zadovoljni. Kada pogledamo sve te poruke koje šalju, posebice da će se osvetiti svima koji se umiješaju u rat, mislim da je to više upućeno prema domaćem medijskom tržištu, jer svi smo svjesni da ako nema pripadnika oružanih formacija zemalja članica NATO saveza i EU-a, da su zemlje članice EU-a i NATO savez odlučni u potpori koju daju Ukrajini u borbi za slobodu i samostalnost, rekao je vojni analitičar Gordan Akrap u središnjem Dnevniku HTV-a.

Teško je procijeniti, dodao je, što Putin sada želi i hoće, no s obzirom na aktivnosti koje smo vidjeli, nije nemoguće da se istočni dio od Krima prema Mariupolju i proširenje okupiranih područja Luganska i Donjecka, da na takav način Putin kaže da je Rusija zaokružila svoje strateške ciljeve i da je oslobodila područja regija Donjecka i Luganska.

- Kao što je Putin odlučio započeti rat, u jednom trenutku se neće samo njega pitati hoće li rat stati jer će Ukrajinci zadržati pravo da brane svoju samostalnost i neovisnost i treba im još malo vremena da osposobe svoje udarne postrojbe za napadna djelovanja po dubini prostora, rekao je Akrap.

Točka spajanja bila odmetnuta pokrajina Pridnjestrovlje u Moldaviji, gdje su se također proteklih dana mogle čuti eksplozije. Akrap je rekao da je okupirano područje koje kontroliraju ruske oružane snage praktički ozbiljan kamen spoticanja i sigurnosni izazov kako za Moldaviju, tako i za Ukrajinu. Smatra da je aktivnosti koje se ondje događaju moguće pripisati određenim obavještajnim diverzantskim operacijama.

- Lako je pretpostaviti da može doći do intenziviranja vojnih operacija na način da se ukloni ta prijetnja koja prijeti i Moldaviji i Ukrajini, dodao je.

Ruske snage su, objasnio je Akrap, bile prisiljene na povlačenje sa sjevera jer im operacije nisu išle onako kako su zamislili i trpjeli su ogromne tehničke i ljudske gubitke.

- S istim takvim gubicima su sada suočeni i na istoku i na jugu Ukrajine. Imaju određenih pomaka na terenu, ali kao na opruzi - s jedne strane su osvojili određeni teritorij na istoku Ukrajine, s druge strane područje oko Harkiva i sa sjevernih strana je dosta oslobođeno u odnosu kako je bilo, što stvara temelj za aktivnosti "demilitarizacije ruskih pograničnih područja", odnosno za izvođenje brojnih diverzantskih udara na logističke pravce, rekao je.

Kada je počeo rat u Ukrajini, Akrap je rekao da je to zato što je Putin izgubio živce. Na pitanje može li se to opet dogoditi i natjerati Putina da upotrijebi nuklearno oružje, Akrap kaže da se teoretski može dogoditi i ta situacija, a sve države koje imaju nuklearno oružje su se pripremile za ovakve situacije.

- U svim strategijama je nuklearno oružje sredstvo odvraćanja od napada. Svi znaju da onaj koji prvi potegne nuklearno oružje, pogotovo ako nema sustave za obranu, on će i stradati. U ovom slučaju se može očekivati da je to praktički još jedna od dezinformacija koja se upućuje ruskom stanovništvu i ruskim medijima kako je Rusija ipak ta koja diktira uvjete, objasnio je Akrap.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!