19:25 / 28.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Ukrajinske snage na istoku države odolijevaju stalnim napadima; Guterres šokiran razaranjima

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Valentyn Ogirenko/Jorge Silva/Stringer/Gleb Garanich / REUTERS

Stanje na bojištima u Ukrajini posljednjih je dana gotovo nepromijenjeno. Ruske snage i dalje napadaju dobro ukopane ukrajinske jedinice na istoku zemlje, koje za sada odolijevaju svim udarima. Preostali opkoljeni branitelji potpuno razorenoga Mariupolja ne predaju se i s velikim brojem civila i dalje se nalaze u podzemnim skloništima i tunelima čeličane Azovstalj. Istodobno, na vidjelo izlaze novi detalji strašnih zločina počinjenih u kijevskoj regiji koju su Rusi napustili. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stigao je danas u Ukrajinu. Obišao je poprišta zločina i ostao šokiran ratnim razaranjima.

Uz jake snage sigurnosti, glavni tajnik UN-a u posjetu je oslobođenim područjima oko Kijeva. Vidno potresen onime što je vidio u Borodjanki, Buči i Irpinju, pozvao je na temeljitu istragu zločina i kažnjavanje odgovornih.

- Zamišljam svoju obitelj u jednoj od tih kuća koje su sada uništene i crne. Vidim svoje unuke kako panično bježe. I dio obitelji koji je na kraju poginuo. Rat je u 21. stoljeću apsurd, rat je zlo. Kad vidimo takvo što, naravno, suosjećamo sa žrtvama, izjavio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

U razmjere napada na Borodjanku danas se uvjerio i bugarski premijer Kiril Petkov, koji je izrazio solidarnost s Ukrajincima. Kijevska policija za to vrijeme objavljuje kako je u regiji glavnoga grada, uglavnom u Buči, dosad pronađeno 1150 tijela civila. Od 50 do 70 posto njih ima prostrijelne rane od oružja malog kalibra.

- Nije ovo vrijeme za razgovor. Sada je vrijeme za poduzimanje konkretnih koraka. Međunarodne pravne institucije ne mogu biti pasivni promatrači. Trebaju djelovati ažurno kako bi pružile zaštitu i inzistirale na odgovornosti, rekao je Karim Khan, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda.

Satelitske snimke privatne američke tvrtke pokazuju svježe iskopane masovne grobnice u blizini razorenog Mariupolja. U gradu je još oko 100 tisuća civila. Oko 1000 njih nalazi se u bunkerima čeličane Azovstalj, u koju su stjerane i stotine žilavih boraca, koji u svijet šalju snimke još jednog ruskog napada. Najavljuju borbu do posljednjeg atoma snage, živi se neće predati. 

- Evakuacija treba ići postupno. Prvo civili, pa ranjeni, zatim mrtvi, a onda i ostali. Ili prvo civili, a onda svi zajedno - ranjeni, ubijeni i vojnici koji su ostali živi. Mi vojni zapovjednici želimo da naši vojnici ostanu živi, ali ne i da završe u zatočeništvu jer to znači sigurnu smrt nakon što ih osakate, Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov.

Prizori sa željezničke postaje u Limanu postaju svakodnevica, ruska vojska gađa prometnu infrastrukturu kojom Ukrajinci dopremaju na svoje položaje zapadno oružje. Rusi pokušavaju ukrajinske snage zadržati na sjeveru, spriječiti njihov dotok prema istoku, jer i sami sporo napreduje ondje, i zbog obilnih kiša. U Donbasu su inače Ukrajinci odbili šest ruskih napada u 24 sata.

- Neprijatelj pojačava ofenzivu. U gotovo svim smjerovima ruski okupator napada uz jaku vatru. Najveća aktivnost uočena je u smjeru sela Slobožanske i Donecka, Oleksandr Štupun, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi tvrde da su njihovi projektili tijekom noći uništili gotovo 70 ukrajinskih vojnih postrojenja, uključujući dva skladišta s projektilima i drugim streljivom na istoku zemlje, te oborili jedan Suhoj u blizini Luhanska. U zračnim napadima, kažu, poginulo je 300-ak ukrajinskih vojnika.

- Ruske protuzračne snage odbile su napad ukrajinske vojske na stambena područja Hersona. Neselektivni raketni napadi nacionalističkog režima iz Kijeva na stambene zone Hersona i Izjuma ratni su zločin i grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Moskva je zabrinuta zbog podizanja tenzija u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju. Granatiranje infrastrukture i eksplozije na zgradama tamošnjih vlasti doživljava kao terorizam.

- Oštro osuđujemo pokušaje uključivanja Pridnjestrovlja u ono što se događa u Ukrajini. S vremena na vrijeme objavljuju se senzacionalističke najave o tome kako se ruske mirovne snage, uzletište u Tiraspolu i pridnjestrovski ročnici pripremaju za ofenzivne akcije, izjavila je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Rusi tvrde i da Ukrajinci još nisu odgovorili na njihovu najnoviju ponudu vezano za mogući mirovni sporazum.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!