14:36 / 10.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

AstraZeneca: Nastavkom ispitivanja rezultati cjepiva protiv bolesti COVID-19 do kraja godine

Ilustracija: Dado Ruvic/REUTERS

Ilustracija: Dado Ruvic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Slučajevi transverzalnog mijelitisa nakon cijepljenja zabilježeni su i prije, a bila je riječ o cjepivima protiv hepatitisa B; difterije, tetanusa i hripavca te ospica, zaušnjaka i rubeole, no cjepiva su i dalje na tržištu.
Ako uskoro dobije dozvolu za nastavak kliničkih ispitivanja, farmaceutska tvrtka AstraZeneca do kraja godine trebala bi znati štiti li njezino eksperimentalno cjepivo ljude od novog koronavirusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, priopćio je danas izvršni direktor tvrtke.

Vlade brojnih zemalja, očajne u nastojanju da zaustave pandemiju bolesti COVID-19 koja je do sada usmrtila više od 900.000 ljudi te nanijela golemu gospodarsku i društvenu štetu, polažu velike nade u cjepivo.

No britanski proizvođač lijekova AstraZeneca prekinuo je ovaj tjedan završnu fazu ispitivanja mogućeg cjepiva nakon što su se kod jednog sudionika pojavili neželjeni simptomi koji se povezuju s transverzalnim mijelitisom, akutnom upalom leđne moždine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je cjepivo koje AstraZeneca razvija u suradnji sa Sveučilištom Oxford najobećavajućim kad je riječ o koronavirusu.

Direktor tvrtke Pascal Soriot rekao je da AstraZeneca još ne zna dijagnozu oboljelog sudionika ispitivanja te da je potrebno provesti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo je li riječ o transverzalnom mijelitisu.

Prema njegovim riječima, dijagnoza će biti predana na uvid i ocjenu neovisnom odboru za sigurnost lijekova, koji će odlučiti o nastavku ispitivanja.

Nakon vijesti o prekidu ispitivanja zbog sumnji u sigurnost cjepiva, vrijednost dionica tvrtke AstraZeneca jučer je na burzi pala.

Prijašnja istraživanja, u koja je bilo uključeno više od 1000 ljudi, pokazala su da je cjepivo sigurno i da stvara imunitet. U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade, a EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.

U programu ispitivanja cjepiva trebalo bi sveukupno sudjelovati do 60.000 ljudi, što je dovoljno velik broj da se uoče rijetke neželjene posljedice.

Slučajevi transverzalnog mijelitisa nakon cijepljenja zabilježeni su i prije, a bila je riječ o cjepivima protiv hepatitisa B; difterije, tetanusa i hripavca te ospica, zaušnjaka i rubeole, no cjepiva su i dalje na tržištu.

Stručnjaci tvrde da je problematično povezivati takvu autoimunu reakciju sa samo jedim faktorom poput cjepiva jer je u igri više imunosnih, hormonalnih i okolišnih čimbenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!