Bivši zastupnik Dume koji danas brani Kijev: Putin je osuđen na propast!

14.04.2022.

21:45

Autor: Danko Družijanić/Agenda/HRT

Vladimirovič Ponomarev

Vladimirovič Ponomarev

Foto: Agenda / HRT

O ratu u Ukrajini, ali i onome što mu je prethodilo za HRT govori Ilija Vladimirovič Ponomarev, bivši ruski političar, zastupnik u Dumi, ali i nekadašnji potpredsjednik Uprave Yukosa, tada najveće ruske energetske kompanije. Ponomarev je 2014. jedini zastupnik u ruskom pralamentu koji je glasao protiv aneksije Krima. Rođeni Moskovljanin, sada živi u Kijevu i aktivno je uključen u obrani grada.

Godine 2014. u ožujku kad se glasalo o aneksiji Krima, koji je onda i anektiran - Rusi nisu bili u potpunosti upoznati s onim što se događa, kaže Ilija Vladimirovič Ponomarev. Naime, tad se još nije krenulo s državnom propagandom.

- Ozračje u Dumi tijekom glasanja bilo je prilično napeto. Drugi su mi zastupnici dolazili i govorili o strahu od sankcija. Na neki način bili su mi zavidni, ali s druge strane bili su u strahu da glasaju drugačije. Tako da mogu reći da su u Dumi vrlo dobro znali što se događa. Nakon toga nije bilo sankcija pa su mi prilazili i izražavali suprotno stajalište, dodaje.

'Zapad je 2014. počinio veliku grešku'

Smatra da je Zapad tada počinio veliku grešku. Da su prilikom aneksije Krima reagirali primjereno kaže - mogla se izbjeći invaziju na Donbas 2014., a tako i ova fazu rata u Ukrajini. Ponomarev, koji od 2016. najveći dio vremena živi u Kijevu, zadnjim je avionom iz Rusije došao u Ukrajinu. Kaže kako se nadao da neće doći do rata. Danas je aktivno uključen u obranu Kijeva.

- Nisam imao puno izbora. Trebamo braniti zemlju, ne borimo se protiv Rusa, borimo se protiv 'Putinizma', kao što se u 2. svjetskom ratu nismo borili protiv Nijemaca - nego protiv fašista. Mislim da je to ispravno, kazao je Ponomarev dodajući kako su se i mnogi Nijemci pridružili antifašističkoj borbi. Kazao je kako je prvih dana bio aktivan u ukrajinskoj teritorijalnoj obrani, s puškom u ruci branio je najugroženije dijelove Kijeva.

'Ultradesničari u Ukrajini imaju potporu manju od 1 posto'

Komentirajući Putinove tvrdnje da Ukrajinu treba denacificirati i informacije da u toj zemlji postoje utjecajne organizacije krajnje desnice kazao je kako takve organizacije postoje i u Hrvatskoj, Francuskoj, SAD-u, ali i u Rusiji, a njihova reputacija u Ukrajini porasla je nakon što su sudjelovali u obrani 2014.

- Ali u isto vrijeme, ultradesničarske političke stranke dobivaju manje od 1 posto glasova. To je odgovor na pitanje koliki je njihov utjecaj u Ukrajini, naglasio je ovaj političar, inače predstavnik lijevog političkog spektra.

Predviđanja za nastavak rata

Zapadni vojni analitičari govore o mogućem dugom ratu, prije svega za istoku Ukrajine. S druge strane, prije nekoliko dana glasnogovornik Kremlja Peskov rekao je da bi specijalna vojna operacija mogla završiti u dogledno vrijeme. 

Vladimirovič Ponomarev u emisji Agenda

Vladimirovič Ponomarev u emisji Agenda

Foto: Agenda / HRT

- Mislim da rat ne može završiti nekakvim sporazumom. Neće biti sporazuma Minsk 3 kao što se nadaju mnogi u Moskvi. Bez obzira na veličinu i snagu Rusije - Ukrajinci dobijaju ovaj rat i moral vojske je vrlo visok, a narod stoji uz svog predsjednika. Stoga smatram da rat neće završiti dok Ukrajina ne bude potpuno oslobođena - uključujući i Donbas i Krim, smatra Ponomarev.

'Novac od nafte i plina financira ovaj rat'

Na pitanje je li ovisnost Europe o ruskim energentima dala poticaj Putinu da krene u aneksiju Krima 2014. i sadašnji rat ovaj bivši član Uprave Yukosa kaže: Očito je da novac od nafte i plina financira ovaj rat. Kad ne bi bilo izvoza nafte i plina - ne bi bilo.

- Rat treba biti zaustavljen. Pitanje je 'Kako?'. Jedan sam od onih koji smatra da je to moguće, ako postoji ozbiljna politička volja za tim. Kad bi primjerice samo Njemačka smanjila grijanje za jedan stupanj Celzijevih - to bi prepolovilo njihove potrebe za ruskim plinom i naftom. Dva stupnja Celzija - značilo bi potpuno oslobađanje, tvrdi Ponomarev.

'Ukrajinci krvlju plaćaju dvoličnost politike europskih lidera'

Dodaje kako u svemu ovome više od državnih kompanija djeluju privatne - one su već odbile uvoziti ruske energente, privatni osiguravatelji ne žele osigurati takve ugovore, a prijevoznici odbijaju dostavu. Europski lideri, kaže Ponomarev - "trguju komfornim životom građana Europe u zamjenu za živote Ukrajinaca". Ukrajinski narod krvlju plaća nedosljednost i dvoličnost politike europskih lidera, poručio je.

- Mislim da je Vladimir Putin osuđen na propast. Nijedan diktator koji je izgubio rat nikad nije ostao na vlasti i mislim da Putin neće biti iznimka. Mislim da bi ga najvjerojatnije ubili, i to prije kraja ove godine.Nema načina da dobije ovaj rat. Kako bi se to dogodilo? Ne znamo. To može biti puč na vrhu, pobuna javnosti, posebna operacija ukrajinskih vojnih snaga ili NATO-ovih snaga. Međutim, nimalo ne sumnjam da bi se to uskoro dogodilo, zaključio je Ponomarev. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!