19:43 / 10.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Borba s trećim valom

COVID-19

COVID-19

Foto: Kristina Pešić / HRT

Diljem Europske unije nastavlja se borba s trećim valom. Dobra je vijest da je Europska komisija osigurala dodatne doze cjepiva. Epidemija nastavlja bujati u našem susjedstvu - Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Na vijest da se za vikend zatvara sve osim trgovina s hranom, ljekarni i benzinskih crpki, ugostitelji su prosvjedovali pred zgradom kantonalne Vlade. Namjerno, kažu, neće proglasiti izvanredno stanje da im ne bi morali isplaćivati financijsku naknadu pa to rade ovako na nekoliko dana.

- Proglasite vanredno stanje, dajte nam ono što nas sljeduje, jednostavno je. Ukoliko nemate financija, napravite rebalans proračuna! Kupite cjepivo! Kupite cjepivo!, govori Haris Selmanović, ugostitelj. 

U BIH je to, čini se, lakše reći nego učiniti. Deset tisuća doza AstraZenecinog cjepiva koje je u Sarajevo donio srbijanski predsjednik Vučić distribuirano je na deset županija pa je tako prvih 550 doza stiglo i u Mostar. 

- Država nema Ministarstvo zdravstva, nisu bili u mogućnosti iznaći načine, resore, kontakte, komunikaciju, ali to je tako kako je, takva je država, ističe Nevrin Avdić dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. 

Ni u Srbiji se ne popravlja epidemiološka slika pa premijerka Brnabić najavljuje pooštrenje mjera, ali ne razmišlja se o uvođenju obveznog cijepljenja. 

Slovenci će one koji su preboljeli kovid 19, cijepiti jednom dozom cjepiva. Italija je pak potpisala ugovor o proizvodnji 10 milijuna doza Sputnjika V ove godine. Rusi planiraju ovakvu suradnju s još 20 europskih zemalja. 

- Vjerujem da je ovo povijesni dogovor jer je Italija prva zemlja koja u europskom kontekstu započinje proizvodnju Sputnjika. Prve doze bismo trebali imati u srpnju, istaknuo je Vincenzo Trani, predsjednik Talijansko-ruske gospodarske komore. 

Zahvaljujući proširenju proizvodnih kapaciteta, Europska komisija ugovorila je dodatnih 4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva do kraja mjeseca. Države članice ih mogu kupiti razmjerno broju stanovnika pa tako Hrvatska ima na raspolaganju 40 tisuća doza. 

- Ovo bi trebalo pomoći zemljama članicama da ciljano odgovore na izazove u žarištima i uspore širenje mutiranih sojeva virusa. Borba protiv COVID-a je maraton, ali zajedno smo u tome, naglasila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije. 

Na tom maratonu, strpljenja je sve manje. Nakon što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel optužio SAD i Veliku Britaniju da blokiraju izvoz cjepiva, London je sve demantirao. Do sad je prvu dozu primilo 33% građana Velike Britanije, a 6,5% u EU.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!