12:55 / 16.04.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Brazil traži međunarodnu pomoć

Brazil traži međunarodnu pomoć

Brazil traži međunarodnu pomoć

Foto: Dnevnik / HRT

Diljem Brazila, jedne od zemalja najteže pogođenih pandemijom COVID-a, u bolnicama je ponestalo lijekova za sediranje pacijenata, a prijeti i nestašica kisika, zbog čega traže međunarodnu pomoć. Pred znanstvenicima je, pak, pitanje koliko točno traje zaštita nakon cijepljenja.

Čelni čovjek američkog Pfizera izglednim smatra da će biti potrebna i treća doza cjepiva protiv koronavirusa 6 do 12 mjeseci od cijepljenja te docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

U ovom trenutku još nije znanstveno dokazano koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja, a prema rezultatima dosadašnjih istraživanja riječ je o razdoblju od oko pola godine.

Pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecinim i cjepivom Johnson&Johnsona usporila je kampanje cijepljenja u mnogim zemljama.

- Zabrinjava činjenica da što dulje ova situacija traje, imat će veći utjecaj na nenaklonost prema cijepljenju općenito, upozorava Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD-a.

U Brazilu se cijepi sporo, ne zbog oklijevanja Brazilaca, nego zbog lošeg planiranja vlasti. Humanitarna udruga Liječnici bez granica ocijenila je kako je "neuspjeli odgovor" na pandemiju u toj zemlji doveo do tisuća smrtnih slučajeva koje je bilo moguće izbjeći te do humanitarne katastrofe koja bi se mogla pogoršati.

- Svakoga tjedna bilježe se novi, tragični podaci o smrtnim slučajevima i zaraženima. Bolnice su prepune, a još nema koordiniranog centraliziranog odgovora. Zdravstveni su radnici fizički, mentalno i emocionalno iscrpljeni, objašnjava Christos Christou, Liječnici bez granica.

U brazilskim je bolnicama ponestalo je lijekova potrebnih za sediranje pacijenata oboljelih od COVID-19, pa vlada pokušava uvesti lijekove iz drugih zemalja.

- Nikada nisam mislio da ću doživjeti ovakvu situaciju, a na intenzivnoj skrbi radim 20 godina. Nedostatak lijekova protiv boli i neuromuskularnih blokatora primorao nas je na neke odluke nakon kojih se preispitujemo je li to što radimo u skladu s prisegom koju smo kao liječnici položili, kaže Aureo Do Carmo Filho, liječnik na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u Rio de Janeiru.

U Brazilu je dosad od posljedica koronavirusne bolesti preminulo više od 360 tisuća ljudi, svakodnevno ondje umire više ljudi nego bilo gdje drugdje u svijetu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!