Đokovićevi odvjetnici izvukli novi adut, u ponedjeljak odluka o žalbi

19:23 / 08.01.2022.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjed Đokovićevih pristaša

Prosvjed Đokovićevih pristaša

Foto: Loren Elliott / REUTERS

I dalje se čeka rasplet situacije s Novakom Đokovićem, najboljim svjetskim tenisačem, koji je u prihvatnom centru u Melbourneu - nakon što mu je otkazana ulazna viza. Čeka se sudska odluka. Na daljnji razvoj događaja mogao bi utjecati u žalbi priloženi dokument u kojem odvjetnici navode da je na COVID bio pozitivan sredinom prošlog mjeseca. Te da mu je zbog preboljenja bio odobren ulazak u Australiju. No postavlja se pitanje zašto se onda nakon što mu je potvrđena zaraza pojavio na javnom događaju u Beogradu.


I dok prvi tenisač svijeta i dalje dane provodi u prihvatnom centru u Melbourneu - njegovi odvjetnici izvukli su novi adut. Pozitivan nalaz Novaka Đokovića na koronavirus od 16. prosinca prošle godine. No toga je dana Đoković bio na svečanosti na kojoj je Pošta Srbije predstavila prigodne marke njemu u čast.

Dan poslije - uručivao je pehare i diplome mladim tenisačima, o čemu je na svojim mrežnim stranicama izvijestio Teniski savez Beograda. Na oba javna događaja Đoković je bio -bez maske.

Australske vlasti i dalje ga žele deportirati jer, tvrde, ne zadovoljava uvjete za ulazak u zemlju.

- Dosljedno ističemo da je pitanje načina ulaska u zemlju stvar savezne vlade - Commonwealtha i njihova programa viza. Posljednjih nekoliko dana čuli smo mnogo informacija u vezi s procesom Commonwealtha i načinom kako teniska zajednica rješava procese, svi su vezani uz način ulaska u zemlju. To su pitanja za Commonwealth i Australian Open, rekao je Martin Foley, ministar zdravstva australske savezne države Victorije.

Australija je Đokoviću najprije odobrila dolazak, uz medicinsku dokumentaciju o izuzimanju od obveze cijepljenja. Kada je sletio u Melbourne, utvrdili su da dokumentacija ipak nije u skladu s propisima i oduzeli mu već izdanu vizu. U Srbiji takav razvoj događaja nazivaju politizacijom i sramotnim ponašanjem prema legendi.

- Očigledno je da tu postoje određene političke implikacije ovoga slučaja. Ono što svakako treba samo jasno reći, što bi država trebala napraviti, a mislim da je i napravila, to je da će svakako to ostaviti posljedice po naše odnose, poručio je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije.

Podršku Đokoviću izražavaju brojni sportaši, ali i prosvjednici ispred prihvatnog centra.

- Ovo je vrlo neugodna situacija za Australiju. Što dulje traje, postaje neugodnija za zemlju koja bi trebala biti dom slobodnih ljudi. A to nismo kad je on zatvoren u hotelskoj sobi, kazao je jedan muškarac.

- Toliko mi je mučno da bih mogla plakati. To je porazno, ova je vlast grozna, treba ih zatvoriti i postavljati pitanja jer ovo što se događa nije u redu, rekla je jedna gospođa.

Đokovićevi odvjetnici podnijeli su žalbu, o kojoj će se odlučivati u ponedjeljak. Ako presuda bude u njegovu korist, najbolji tenisač na svijetu moći će nastupiti na Australian Openu koji počinje 17. siječnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!