Reakcije na najneobičniji haški proces te presudu Stanišiću i Simatoviću

31.05.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: HRT/Hina

Reakcije na presudu Stanošiću i Simatoviću

Reakcije na presudu Stanošiću i Simatoviću

Foto: Dnevnik / HRT

Ministarstvo pravosuđa izrazilo je žaljenje što bivši dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije (SDS) Jovica Stanišić i Franko Simatović pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) osuđeni na po 15 godina zatvora, nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske. 

Podsjetili su da je riječ o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima počinjenim u Vukovaru i Škabrnji. Presudu je također komentirao predsjednik Republike Hrvatske.

video thumb

Presudu Stanišiću i Simatoviću komentirao je i predsjednik Zoran Milanović.

- Oni su ratovali ovdje kod nas i u Bosni, što opet ne znači da je to samo po sebi klasični ratni zločin. To može voditi ratnom zločinu i ja prema svemu onom što znam i vidim i vidio sam, bez obzira što su oni Srbi i radili za srpsku stranu, ja mislim da su oni krivi, izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

Najneobičniji proces u povijesti suđenja za ratne zločine


Iz Bruxellesa se u središnji Dnevnik HTV-a javio reporter HRT-a Tihomir Vinković koji dugi niz godina prati haška suđenja.

Za ovaj proces nekadašnjim čelnicima srbijanske sigurnosne službe može se reći da je najneobičniji u povijesti suđenja za ratne zločine.

- Čuli smo kakva je bila optužnica - postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata na čelu s srbijanskim državnim sigurnosnim i vojnim vodstvom kojemu je bio cilj stvoriti državu pod srpskom dominacijom koja bi uključivala teritorije Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine. rekao je.

 - Međutim, četiri različita sudska vijeća i četiri različite presude. 2013. godine Simatović i Stanišić oslobođeni su jer, kako je rečeno, nisu dijelili zajednički cilj počinitelja zločina. Ni to sudsko vijeće nije tvrdilo da zločini nisu počinjeni. Tužiteljstvo se žalilo. Godine 2015. žalbeno vijeće nalaže novi postupak koji počinje 2017. godine. I 2021. godine je prva nova presuda u kojoj se kaže da krivi su isključivo za zločin koji je počinjen u Bosanskom Šamcu, a za druge zločine nisu krivi iako su organizirali, naoružavali, uvježbavali i isplaćivali novac paravojnim postrojbamaa koje su učinile te zločine. Naravno, tužiteljstvo se žalilo na tu presudu. Presuda je bila samo 12 godina za jednog i za drugoga. Za Bosanski Šamac tužiteljstvo se žalilo, dodao je.

- Evo, danas smo čuli da je petočlano žalbeno vijeće prihvatilo tvrdnje tužiteljstva da se radilo o zajedničkom zločinačkom pothvatu i da su Stanišić i Simatović dijelili taj zajednički cilj. Osuđeni su ne samo za Bosanski Šamac, nego recimo i za zločine koje su počinjeni u Zvorniku, zločine koje su počinjeni u Sanskom Mostu, ali i u Daljskoj planini u Hrvatskoj, možda neobično, a to ćemo prepustiti pravnim stručnjacima. Jedan jedini zločin koji se dogodio 1992. kada su već srpske paravojne okupacijske snage imale tamo nekakvu vlast. I to je ono što bi trebalo vidjeti sada za sve one koji se bave međunarodnim pravom zašto su četiri različita vijeća donijeli četiri prilično različite presude, izvijestio je Vinković.

video thumb

Reakcije na presudu u BiH


- Mladi u BiH vjerojatno danas ni ne znaju tko su Stanišić i Simatović, ali odrastaju u tim okoštalim strukturama. Hrvati se boje da će preglasavanjem izgubiti nacionalni identitet i nestati. Bošnjaci su frustrirani jer nemaju nacionalnu državu, a Srbi ne žele živjeti u zajedničkoj državi s Bošnjacima, odnosno ni s kim osim sa Srbima, rekao je HRT-ov Branimir Farkaš javljajući se iz Sarajeva.


Ovo suđenje, osim što je jedno od najduljih, a vjerojatno i najdulje na onome što se nekad zvalo Haški sud, bilo je puno obrata. Presuda dolazi u trenutku eskalacije sukoba na Kosovu, ali i Srbiji.

- Trideset godina poslije osnivanja Haškog suda potvrđeno je da se ratovima u BiH i Hrvatskoj, dirigiralo iz Beograda, ustvrdio je Farkaš. 

video thumb

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, čije je sjedište u Sarajevu, Murat Tahirović kazao je kako su ovom presudom nagrađeni napori da se dokažu jasne činjenice po kojima je Beograd bio izravno umiješan u rat.

- Trideset godina se mučimo s dokazivanjem učešća Srbije u agresiji na BiH. Postoje presude koje o tome govore, ali ovo je presuda za izravno sudjelovanje državljana Srbije, najodgovornijih ljudi iz državne sigurnosti koji su presuđeni konačnom presudom. Kazna je 15 godina, ali to je najmanje bitno. Bitno je ono za što su presuđeni, za udruženi zločinački poduhvat i sve one općine za koje su terećeni. SDS Srbije je bila involvirana u rat u BiH, kazao je Tahirović iz Den Haaga za portal "Dnevnog avaza".

Predsjednica udruge "Žene Srebrenice" Munira Subašić, koja je također u Den Haagu pratila izricanje presude, kazala je kako sada slijede novi koraci nakon što je sudski dokazana umiješanost Srbije u rat u BiH.

- Genocid je, nažalost, presuđen samo za Srebrenicu, ali ne i za ove općine Šamac, Doboj, Bijeljina i druge ... Sada je potvrđeno da je u njima izvršen udruženi zločinački pothvat uz sudjelovanje Srbije. Žrtve na ovome neće stati. Naši odvjetnici su uspjeli da presude jednu Nizozemsku, a sad ćemo tražiti pravdu i od Srbije i od Republike Srpske, kazala je Subašić.

- Godinama se govori da su oni sudjelovali, ali nitko nije reagirao. Drago mi je sada što su im presudili i dao Bog da ne izađu živi iz zatvora. Moja djeca nikada neće iz crne zemlje, ali oni će opet možda odslužiti zatvor i izaći će, kazala je Mejra Đogaz, preživjela srebrenički masakr.

- Današnjom presudom ovoj dvojci pokazano je da su oni upleteni u ratu u BiH. Rat u Bosni nikada ne bi počeo nego je Srbija tu bila glavna, rekla je Kada Pašić, preživjela srebrenički masakr.

video thumb

Zadovoljstvo presudom izrazio je i glavni tužitelj Serge Brammertz.

- Ova je presuda ponovno pokazala da nije bila riječ o unutarnjem sukobu u BiH, ni o građanskom ratu ili unutarnjem oružanom sukobu, nego o međunarodnom oružanom sukobu, u kojem je utvrđeno da je političko čelništvo iz susjednih zemalja, posebno iz Beograda, bilo uključeno u planiranje etničkog čišćenja, rekao je Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Današnjom presudom završen je i posljednji sudski postupak u Hagu, no Brammerz upozorava da još stotine žrtava i preživjelih čekaju pravdu. Time se napokon ozbiljno trebaju pozabaviti nacionalni sudovi.

Vjerujemo da i nakon izricanja današnje presude političari iz susjednih država, ali i neki iz BiH, moraju shvatiti da se politika agresije i genocida ne isplati.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH

BiH: Bećirović kaže da je presuda MICT-a ključna, Dodik je vidi kao antisrpsku


Bošnjački i srpski političari u BiH u srijedu su potpuno različito komentirali presudu bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije (SDS) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pri čemu su jedni pozivali Beograd da prizna odgovornost za ratne zločine, dok su drugi tvrdili kako je riječ o još jednoj nepravdi.


Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u izjavi novinarima kazao kako je jasno da je presuda, kojom su Stanišić i Simatović pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) osuđeni na po 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, konačna potvrda da je Srbija umiješana u zločine koje su različite srpske snage počinile diljem BiH tijekom rata od 1992. do 1995.

Najavio je da će inzistirati na tome da se presude najviših sudova UN kojima je potvrđen genocid nad Bošnjacima poštuju te da se uvažava činjenica da su susjedne države ratom pokušale podijeliti BiH.

Međunarodna zajednica i BiH, kako je kazao, sada imaju obvezu tražiti reviziju povijesnih udžbenika kako bi se u njih ugradile presude sudova UN kao i procesuiranje svih onih koji glorificiraju ratne zločince te kažnjavanje svih preostalih počinitelja ratnih zločina koji još nisu procesuirani.

- Vjerujemo da i nakon izricanja današnje presude političari iz susjednih država, ali i neki iz BiH, moraju shvatiti da se politika agresije i genocida ne isplati, kazao je Bećirović.

Njegova je ocjena kako je presudama ICTY-a, uključujući i one o udruženim zločinačkim pothvatima, dokazano da je u pitanju bio međunarodni sukob u kojemu su pokušavalo ostvariti ciljeve uspostave velike Srbije ali i velike Hrvatske.

Ovo je ključni korak kako bi se utvrdila odgovornost pojedinaca odgovornih za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim obiteljima može pružiti neki osjećaj pravde.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gotovo istodobno je očekivano pokušao umanjiti značaj pravorijeka izrečenog Stanišiću i Simatoviću, opisavši ga kao tek još jednu u nizu "antisrpskih presuda".

- Sila, arogancija, nepravda, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci gdje je bio u društvu s veleposlanikom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom, ustvrdivši kako MICT nije imao nikakve dokaze protiv Stanišića i Simatovića. Po njegovom mišljenju nije bilo dokaza ni da bi se zbog raznih zločina osudilo Vojislava Šešelja i Biljanu Plavšić.

Odluku kojom su pravomoćno osuđeni Stanišić i Simatović pozdravilo je pak veleposlanstvo SAD u BiH.

- Ovo je ključni korak kako bi se utvrdila odgovornost pojedinaca odgovornih za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim obiteljima može pružiti neki osjećaj pravde, stoji u izjavi veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!