Izrael komemorira žrtve; Hod Živih u Auschwitzu

18.04.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/IM/T.V.

Komemoracija u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jeruzalemu

Komemoracija u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jeruzalemu

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Izrael se u utorak, na Dan sjećanja na holokaust - Jom Hašoa - koji se obilježava od 1951. godine, prisjetio milijuna Židova ubijenih tijekom holokausta, te žrtava židovskog ustanka u Varšavi prije točno 80 godina.

video thumb

Sirene su ujutro zavijale širom zemlje dvije minute, automobili su se zaustavljali na ulicama dok su prolaznici zastajali u tihom sjećanju.

Premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Isaac Herzog položili su vijence kod spomenika Yad Vashem.

Ove godine također se obilježava 80. godišnjica židovskog ustanka protiv njemačkih SS trupa u Varšavskom getu, koji je započeo 19. travnja 1943.

Ustanak je okončan otprilike četiri tjedna kasnije, ostavivši samo mali broj varšavskih Židova na životu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier prisustvovat će u srijedu komemoraciji u glavnom gradu Poljske.

Nacisti i njihovi suučesnici ubili su oko 6 milijuna Židova između 1933. i 1945. Prema službenim podacima, 147.199 preživjelih holokausta i danas živi u Izraelu.

Netanyahu je u ponedjeljak navečer u Yad Vashemu rekao da povijest ustanka obvezuje Izraelce na unutarnje jedinstvo.

- Samo tako možemo pobijediti one koji nas žele uništiti.

Danas je Iran, rekao je, taj koji se mora spriječiti da se naoruža nuklearnim oružjem.

Samo nekoliko sati kasnije Teheran je ponovno zaprijetio Izraelu uništenjem.

- Na najmanju grešku s vaše strane protiv sigurnosti naše zemlje odgovorit ćemo uništenjem gradova Tel Aviva i Haife, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi na državnoj televiziji.

Iranski predsjednici u prošlosti su više puta prijetili Izraelu uništenjem.

U međuvremenu je u Njemačkoj izraelsko veleposlanstvo komemoriralo 6 milijuna Židova koje su ubili nacisti ceremonijom u Sachsenhausen Memorialu.

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann osudio je zločine nacističkog režima na skupu komemoracije žrtvama holokausta.

- Zauvijek ćemo osjećati sram, rekao je.

Ministar je rekao da je ponizan i zahvalan što je mogao zajedno sa židovskim građanima komemorirati žrtve.

Izraelski veleposlanik Ron Prosor pozvao je Židove na ujedinjenje.

- Nacionalna država židovskog naroda utjelovljenje je židovske neovisnosti. To je utjelovljenje naše sposobnosti da izaberemo vlastitu sudbinu bez oslanjanja na druge, rekao je.

Auschwitz: Hod Živih odaje počast žrtvama holokausta


Četrdesetak osoba koje su preživjele holokaust bile su u utorak na čelu Hoda Živih kojim se odaje počast žrtvama logora smrti Auschwitz-Birkenau u Oswiecimu, dan uoči 80. obljetnice ustanka u varšavskom getu.

Svake godine tisuće mladih Židova i nežidova iz cijelog svijeta sudjeluju u hodu što se organizira na mjestu gdje je nekoć bio logor smrti koji je u Poljskoj otvorila nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu.

Auschwitz-Birkenau je simbol nacističkog genocida počinjenog nad šest milijuna europskih Židova, kojih je milijun pobijen u tom logoru od 1940. do 1945.

Logor u kojemu je smrtno stradalo i oko 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika, oslobodila je Crvena armija 27. siječnja 1945.

Znak za početak 35. Hoda Živih označio je zvuk šofara, tradicionalnog roga, ispred zloglasnih ulaznih vrata s natpisom "Arbeit Macht Frei" (Rad će vas osloboditi) u Auschwitzu.

Sudionici su hodali tri kilometra od logora Auschwitza do Birkenaua.

U povorci su među ostalima bili talijanski predsjednik Sergio Mattarella i izraelski ministar prosvjete Yoav Kisch.

U srijedu se u Varšavi obilježava obljetnica ustanka u getu koji je počeo 19. travnja 1943.

Izraelski i njemački predsjednik bit će ondje i posjetit će mjesto nekadašnjeg geta koje su nacistički okupatori Varšave ogradili 1940.

U jednom trenutku ondje se tiskalo čak 45.000 Židova na tri četvorna kilometra, a većina ih je poslije otpremljena u logore smrti ili ubijena u getu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!