Građani Memphisa traže pravdu za Afroamerikanca Tyrea Nicholsa

27.01.2023.

22:34

Autor: Kristina Pešić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pravda za Tyrea Nicholsa

Pravda za Tyrea Nicholsa

Foto: Alyssa Pointer / REUTERS

Građani Memphisa, okupljeni na bdjenju uz svijeće, traže pravdu za 29-godišnjeg Afroamerikanca Tyrea Nicholsa. Umro je tri dana nakon sukoba s policajcima koji su ga zaustavili u prometu, 7. siječnja. Tijekom noći po našem vremenu očekuje se objava snimke nadzornih kamera cijelog događaja, a petorica sada bivših policajaca, također Afroamerikanaca, u pritvoru su zbog optužbi za ubojstvo. 

Prošlo je gotovo tri tjedna otkako je jedno zaustavljanje u prometu stajalo života 29-godišnjeg mladića u Memphisu. Uz svjetlost svijeća, članovi njegove obitelji i sugrađani traže pravdu. Bio je sin, brat i otac, radio je u FedExu, volio je fotografiju, borio se s Kronovom bolešću. 

- Naša obitelj tuguje i teško se nosimo s ovom tragedijom. Nisam vična držanju govora pred ljudima, ne volim ni razgovarati s njima. Samo ovo želim reći. Želim da svatko od vas prosvjeduje u miru. Ne želim da gore naši gradovi, da se uništavaju ulice. Moj sin nije se zato zauzimao, rekla je Row Vaughn Wells, majka Tyra Nicholsa.

Nicholsova obitelj i odvjetnici sastali su se s policijom i gradskim dužnosnicima kako bi pogledali videosnimke prometnog zaustavljanja koje su kasnije opisali kao okrutno premlaćivanje. Prema riječima člana obitelji, bježao je od policije jer se bojao za svoj život, a ne da bi se riješio droge ili oružja. 

- I sam sam pogledao video i reći ću vam da sam zgrožen. Ne mogu pronaći jaču riječ. FBI, koji radi s Ministarstvom pravosuđa, ponosan je na svoje istrage pod nazivom "Boje zakona". Nastavit ćemo provoditi i ovu istragu profesionalno i bez straha kao što se od nas i očekuje, naglasio je Christopher Wray, direktor FBI-a.

Nicholsa je zaustavilo pet policajaca, također Afroamerikanaca, dok se vraćao kući nakon fotografiranja u lokalnom parku.

- Nakon što je objavljeno da je pet afroameričkih policajaca umiješano u ovo, osjećao sam se osobno povrijeđeno jer sam oduvijek vjerovao da bi nam popunjavanje odjela s ljudima iz različitih etničkih skupina omogućila da imamo policiju na visokoj razini kakvu svi i zaslužujemo, rekao je Eris Adams, gradonačelnik New Yorka.

Sva petorica policajaca optuženo je za ubojstvo drugog stupnja, teški napad i otmicu te nedolično ponašanje i ugnjetavanje na dužnosti. U očekivanju prosvjeda, u Memfisu su pojačane patrole u centru grada.

- Iako je svaki od pet policajaca imao različitu ulogu u navedenom incidentu, njihovi zajednički postupci rezultirali su smrću Tyrea Nicholsa i zato svi snose odgovornost, istaknuo je Steve Mulroy, državni odvjetnik iz Memphisa.

Ključna pitanja su bez odgovora dok nacija, već od ranije na nogama zbog policijskih postupanja prema Afroamerikancima, čeka da policija objavi snimke incidenta. Što je to u Nicholsovoj vožnji moglo biti toliko sporno, kako su ga uhitili i zašto su uopće postupili tako nasilno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!