12:10 / 16.03.2021.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Polovina zemalja EU-a obustavila cijepljenje AstraZenecom, građani više ne znaju što bi mislili

WHO: Korist mnogo veća od rizika

WHO: Korist mnogo veća od rizika

Foto: Dnevnik / HRT

U svijetu je trenutačno gotovo 20 milijuna i 700 tisuća ljudi zaraženo koronavirusom. Od posljedica zaraze oporavilo se 97,5 milijuna ljudi, a preminulo je, nažalost, više od 2 milijuna i 600 tisuća. Crni brojevi rastu sporije zahvaljujući cijepljenju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva da se ono nastavi, pa i dozama AstraZenecina cjepiva. 

Nakon što je polovina zemalja EU-a preventivno obustavila cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, građani više ne znaju što bi mislili. U situaciji kada se ubrzano šire novi sojevi virusa, a kampanja cijepljenja je spora, ponovno moraju živjeti s restrikcijama, no sad više nisu sigurni hoće li ih spasonosno cjepivo doista spasiti.

- Bila sam kod liječnika koji mi je rekao da mi više ne može dati cjepivo i poslao me u ljekarnu. Stigla sam u ljekarnu i rekli su mi potpuno isto jer je riječ o istom cjepivu, kaže Ghislaine Denmal iz Pariza.

- Ako pogledamo razmjere kampanje cijepljenja protiv gripe, naravno da ćemo imati jedan ili dva nesretna slučaja, ali ne bismo trebali zaustaviti cijepljenje, rekao je farmaceut Alexander Mallela.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije tijekom dana raspravljat će o njegovoj sigurnosti. No pozvali su da se nastavi cijepljenje AstraZenecinim cjepivom jer je korist mnogo veća od rizika. Diljem svijeta distribuirano je 300 milijuna doza, a nije dokumentiran nijedan smrtni slučaj povezan s tim cjepivom.

- Još nekoliko zemalja preventivno je obustavilo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom nakon izvještaja o pojavi krvnih ugrušaka. To ne znači nužno da su ti slučajevi povezani s cijepljenjem, ali uobičajena je praksa da ih istražujemo, što samo pokazuje da sustav nadzora djeluje i da smo uspostavili učinkovite kontrole, objašnjava Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Slično razmišlja i Europska agencija za lijekove, koja će u četvrtak analizirati prikupljene podatke i donijeti konačne zaključke. Britanci su AstraZenecinim cjepivom cijepili 11 milijuna građana, a ni zbog reakcija iz EU-a nisu se smanjili redovi onih koji su i dalje spremni prihvatiti ga.

- Dobro sam. Smatram da su sva ta cjepiva manje-više ista i ne mislim da je AstraZenecino išta lošije od drugih, kaže jedna stanovnica Londona.

Rezultate dugo očekivanog američkog ispitivanja tog cjepiva trenutačno proučavaju neovisni stručnjaci. Ako ocijene da je sigurno i učinkovito, i Američka agencija za lijekove mogla bi ga odobriti za mjesec dana.

Situacija u Europi, poručuju iz Nacionalnog zdravstvenog instituta, nije ih obeshrabrila budući da europski regulatori zasad ne povezuju pojavu krvnih ugrušaka s primanjem cjepiva.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!