19:39 / 05.04.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HRT-ov reporter iz Rumunjske: Pravi val izbjeglica se tek očekuje

Ivica Grudiček javio se iz grada Suceave u Rumunjskoj

Ivica Grudiček javio se iz grada Suceave u Rumunjskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Bježeći pred ratnim strahotama, mnogi Ukrajinci i dalje napuštaju svoju domovinu. Prema podacima UNHCR-a sada je taj broj veći od 4,2 milijuna. Najveći teret krize je na Poljskoj u kojoj je gotovo 2,5 milijuna Ukrajinaca. Slijedi Rumunjska s više od 640 tisuća, zatim Moldavija, Mađarska, Slovačka. HRT-ov reporter Ivica Grudiček javio se u HTV-ov središnji Dnevnik iz grada Suceave u Rumunjskoj, kazavši kako se taj grad nalazi blizu Ukrajine i Moldavije. 

Ovih dana dolaze majke i djeca koja su bila u podrumu

Preko graničnog prijelaza Sighetu u proteklih mjesec dana prošlo je pola milijuna izbjeglica. Najviše onih iz ratom najpogođenijih gradova poput Harkiva i Černjihiva.

Šokira činjenica da upravo ovih dana dolaze majke i djeca koja su bila mjesec dana u podrumu i osjetili rat na svojoj koži.

Njima se osim smještaja pruža i nužna psihološka pomoć. 

"Pravi val izbjeglica se tek očekuje"

Rumunjska je planirala zbrinuti petstotinjak tisuća ljudi, no ta je brojka odavno probijena.

Trenutno ih je smješteno oko 650 tisuća.

Izbjeglice idu i prema ostalim zemljama Europe, neki su ostali u Mađarskoj.

Rumunji raseljenim Ukrajincima pružiaju smještaj u prihvatnim centrima, kao i u obiteljskom kućama. No, pravi val ih tek očekuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!