Zelenski: Cilj Rusije je oslabiti i zastrašiti Europu

04.09.2022.

Zadnja izmjena 08:46

Autor: HRT/Hina/DPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na više jedinstva u Europi.

- Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina - u svim državama našeg kontinenta, rekao je Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u subotu navečer.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenski. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema odlučujući udarac u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, dodao je. Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, rekao je Zelenski.

Rusiju je optužio za energetski rat optužio nakon što ruska energetska tvrtka Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga. Zelenski je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černjihivu i obećao da će odgovorni za nemar biti kažnjeni.

Podsjetimo, unatoč najavama ruski Gazprom nije pustio plin plinovodom Sjeverni tok 1, najvećim u Europi koji preko Baltičkog mora ide prema Njemačkoj. A najveća nuklearna elektrana Zaporižja ponovno je isključena iz mreže zbog oštećenja dalekovoda.

Ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi priopćio je nakon povratka iz nuklearke kako je njezin fizički integritet više puta narušen i da će dva stručnjaka Agencije ostati u njoj do daljnjega. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ukrajinske specijalne postrojbe ponovno pokušale zauzeti nuklearku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!