Velika neizvjesnost u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora

12.06.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: V.G./T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Milojko Spajić, čelnik Pokreta Europa sad

Milojko Spajić, čelnik Pokreta Europa sad

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS

Velika neizvjesnost u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora. Niti jedna od stranaka nije ni blizu većine potrebne za formiranje nove vlade. Slijede dani poslijeizborne kombinatorike i napetih političkih pregovora. Bez dogovora za novu vladu, mogući su još jedni izbori najesen.

Na izborima je pobijedio "Pokret Evropa sad" s oko 26% glasova. Riječ je o stranci iz koje je došao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a sada je vodi Milojko Spajić. 

Iz Tivta se u središnji Dnevnik HTV-a javio Vicko Dragojević. Kaže kako je teško odgovoriti na pitanje tko ima najveće šanse formirati novu vladu Crne Gore.

- Pa to je jako teško pitanje, pogotovo kada se danas komentira s nekim vremenskim odmakom. Iako obje liste koje su osvojile najviše glasova imaju razloga za zadovoljstvo, i jedni i drugi smatraju da mogu formirati novu vladu, i jedna i druga lista zapravo imaju razloga za nezadovoljstvo, jer je "Pokret Europa sad" očekivao puno više mandata nego što je na koncu dobio, a DPS je nastavio trend pada broja glasova na izborima, rekao je Dragojević.

Kako će se formirati ova jako neizvjesna politička situacija otkrio je budući zastupnik u Crnogorskom parlamentu iz redova Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović

Vuksanović: Očuvanje Hrvatske nacionalne samobitnosti i jačanje državotvorne substance Crne Gore


- Nastavlja se jedna kompleksnost političke scene u Crnoj Gori, ali vjerujem da će se u narednim danima iskristalizirati dosta toga i ono što je želja svih je da dobijemo stabilnu vladu koja će otpočeti europski put jer taj put je skroz u paralizi. Treba nam vlada koja će dinamizirati taj važan proces za sve nas, ali vidjet ćemo u narednim danima koji su pred nama kako će se razvijati situacija, poručio je Vuksanović.

Prošla godina je imala ček dvije vlade, za koje su izglasali nepovjerenje.

- Postoje oni analitičari koji već sada anticipiraju da ni buduća 44. vlada ne bi bila dugog vijeka. Ali ne bih se sad bavio tim prognozama jer ima dosta toga što podsjeća na takve scenarije, ali ima i nekih različitosti, tako da teško je predvidjeti takav ishod, rekao je Vuksanović.

Svakako moramo spomenuti nisku izlaznost birača.

- Tako je, očigledno je da su građani Crne Gore zasićeni svim izbornim procesima. Ja više i ne znam u posljednjih godinu dana koji su nam ovo bili izbori ako računamo lokalne, prvi krug predsjedničkih, drugi krug predsjedničkih, sada ovi izvanredni parlamentarni. I to je dovelo do jedne letargije u biračkom tijelu što se odrazilo na nisku izlaznost, ustvrdio je. 

Najviše razloga za zadovoljstvo u Crnoj Gori imaju manjinci. Odličan rezultat su ostvarile bošnjačke stranke, albanske stranke, ali i Hrvatska građanska inicijativa koja je osvojila najviše glasova do sada. 

- Osvojili smo najviše glasova i postigli smo najveći rezultat u povijesti Hrvatske građanske inicijative koja je 21 godinu na sceni i ostvarili smo to iz jedne vrlo teške pozicije s obzirom na to da smo bili u oporbi. Još kad dodate tome i da smo bili izvanparlamentarni, onda to dovoljno govori o vitalitetu naše ideje i ideologije koju zastupamo. Ona je vrlo jednostavna - očuvanje Hrvatske nacionalne samobitnosti i jačanje državotvorne substance Crne Gore. Tim magistralnim pravcem ćemo se dalje kretati, poručio je Adrian Vuksanović.

Pokret Europa sad osvojio je 24 zastupnička mjesta, od ukupno 81 koliko broji crnogorski parlament.

Riječ je o stranci koja je izasla iz prve crnogorske vlade nakon izbora 2020., koja je formirana uz snažan utjecaj Srpske pravoslavne crkve. Podršku je dobila na krilima populističke mjere podizanja minimalne plaće u Crnoj Gori, a tijekom predizborne kampanje stranka je obećala podizanje prosječne plaće na 1000 eura, a minimalne mirovine na 450. PES podržava europski put Crne Gore te se izjašnjava za svojevrsnu normalizaciju odnosa sa Srbijom, nakon razdoblja napetih odnosa u doba Mila Đukanovića.    

- Ovo je velika pobjeda za "Pokret Evropa sad" i za našu listu. Od statusa izvanparlamentarne stranke smo za manje od godinu dana postali najveća stranka u Crnoj Gori. I to usprkos svim pritiscima, zloupotrebi državnih resursa i svemu čemu ste svjedočili ovih dana. Zadovoljni smo rezultatom. Hvala svima koji su glasali za "Pokret Evropa sad" danas i hvala svima koji su sudjelovali u izborima danas. Mi smo ostvarili, kao što sam rekao, dobar rezultat i očekujemo da se vlada što prije formira. Razgovarat ćemo sa svima koji dijele naše vrijednosti, rekao je Milojko Spajić, čelnik "Pokreta Evropa sad".

video thumb

Danijel Živković, čelnik Demokratske partije socijalista, kazao je da bez koalicije "Zajedno" nema stabilne europske vlade.

video thumb

Najstabilniju vladu donijela bi koalicija tog pokreta s Demokratskom partijom socijalista bivšeg čelnika Mila Đukanovića, koja je osvojila 21 mandat, no čelnik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić odbacio je tu mogućnost u prvom obraćanju nakon objavljivanja rezultata.

- Jasno je s kim nećemo praviti vladu, to je Demokratska partija socijalista i Ujedinjena reformska akcija, rekao je Spajić.

Time je, kako se ocjenjuje, isključio mogućnost da Crna Gora može dobiti jedinu stabilnu koaliciju koja bi uz podršku manjinskih stranaka mogla toj zemlji donijeti političku stabilnost naredne četiri godine.

Spajić će većinu morati tražiti u pregovorima s prosrpskom koalicijom Za budućnost Crne Gore, koja nastala od stranaka koje su ranije činile Demokratski front koji se raspao uoči izbora, a koja je osvojila 14 mandata. Čelnici te koalicije Andrija Mandić i Milan Knežević bliski su sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i u njihovoj agendi je i zahtjev za povlačenjem crnogorskog priznanja neovisnosti Kosova. Tu su inicijativu formulirali na razini općine Zeta s 15.000 stanovnika, u kojoj su oni lokalna vlast.

Partner Pokretu Europa sad mogla bi biti i centristička koalicija Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, koja je zajedno s Ujedinjenom Reformskom akcijom Dritana Abazovića osvojila 12 mandata.

No i tu postoji problem. Spajić je optužio još uvijek tehničkog premijera Abazovića da je proizveo aferu u posljednjem tjednu izborne kampanje, u kojoj je čelnik Pokreta Evropa sad optužen za suradnju s međunarodnim bjeguncem, južnokorejskim kraljem kriptovaluta Do Kwonom, koji se od ožujka nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, a kojega SAD i Južna Koreja potražuju zbog prevare na tržištu kriptovaluta.

Zbog toga je Spajić u svojem govoru isključio mogućnost suradnje s Abazovićem navodeći da nova vlast neće s njegovom URA.

Analitičari ne isključuju mogućnost da se nova vlada ne formira u zakonskom roku i da se na jesen ponovo održe parlamentarni izbori.

Izlaznost birača na jučerašnjim izborima bila je oko 55 posto i to je povijesni minimum u Crnoj Gori.

Analitičari smatraju da je razlog tome zasićenost građana Crne Gore politikom jer su u 10 mjeseci tri puta izlazili na birališta, glasajući na lokalnim izborima, u dva kruga predsjedničkih i na kraju na parlamentarnim izborima.

- Ja sam uvjeren da je ključni razlog to što prvi put nakon nekoliko godina i više izbornih ciklusa nismo imali otvoreno i brutalno miješanje Srbije u izbore. Dakle ovoga puta je izostala ogromna financijska injekcija Srbije koja se uvijek kretala, govorilo se 12, 15, 20 milijuna ustvrdio je Darko Šuković, novinar i politički analitičar.

Povijesni rezultat manjinskih stranaka


Nova vlada, izvjesno je, neće se moći formirati bez manjina, jer su stranke Hrvata, Bošnjaka i Albanaca po prvi puta osvojile 10 mandata.

Bošnjačka stranka, koja je u prethodnom sazivu parlamenta imala dva mandata, osvojila je u nedjelju šest i ostvarila svoj najbolji rezultat. Albanske stranke imat će tri mandata, a Hrvatska građanska inicijativa jedan mandat.

- Moramo izreći jedno veliko zadovoljstvo da su Hrvati u Crnoj Gori ponovno odlučili da budu subjekt odlučivanja, da imaju svog zastupnika u parlamentu Crne Gore, preko svog legitimnog predstavnika, poručio je Zvonimir Deković, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!