Nastavlje se zaoštrena retorika iz BiH prema Hrvatskoj

12.11.2022.

19:28

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zaoštrena retorika iz BiH

Zaoštrena retorika iz BiH

Foto: HTV / HRT

Stoji li netko iza optužbi Udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja je u pismu UN-u Hrvatsku predstavila kao agresora na BiH, a na što je oštro odgovorio predsjednik Zoran Milanović? Iako je zaoštrena retorika iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj bila sastavni dio predizborne kampanje, ona se, čini se, nastavila i nakon izbora. Jučer je tako Islamska zajednica optužila Hrvatsku, ali i SAD te visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita za jačanje etničkih podjela i diskriminaciju Bošnjaka.


Zaoštrena retorika uporno se nastavlja. U svom priopćenju od prije dva dana Majke Srebrenice, predsjednika Milanovića nazvale su fašistom koji glumi demokrata.

- Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, jadno je i bijedno da jedan predsjednik države "koja je članica svih organizacija, kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti" sebi dozvoli ovakav vokabular, stoji u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Predsjednik Milanović potom je Udrugu nazvao političkom organizacijom.

- Od ovog trenutka to je za mene samo još jedna politička organizacija, a nikako ne netko prema kome bi trebao imati debelu rezervu, pijetet i oprez kada govorim. Napisali su da sam fašist koji glumi demokrata. To je minus inteligentno, dakle onaj tko je to pisao, taj copywrighter iz SDA ili mešihata je rekao dobru stvar, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Iako to sad Bakir Izetbegović opovrgava.

- Priopćenje Udruge "Majke Srebrenice" u kojem su reagirale na Milanovićevo negiranje genocida nisam pisao ja, niti bilo tko iz SDA, ali bih svaku riječ iz tog prioćenja - potpisao.

No, njegove riječi u predizbornoj kampanji naslućuju da veze ipak postoje.

- Sad ću vam otkriti tajnu, dakle mi smo organizirali u SDA pisma Majki srebrenice i logoraša. Mi napisali. I poslali ih na tisuću petsto adresa, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u rujnu 2022.

Povod sukobu je zahtjev Udruge da Hrvatska vojska ne sudjeluje u vojnoj misiji EUFOR-a u BiH jer je, kako navode, Hrvatska sudjelovala u agresiji na tu zemlju.

- Pitanje je kako je moguće da čak i ta udruga koja je svojedobno hvalila hrvatsku vojsku odjedanput mijenja mišljenje i uključuje se u jedne politikanske rasprave, jer činjenice su da je hrvatska vojska obranila BiH. Žao mi je što bošnjačko vodstvo to danas zaboravlja, jednostavno ovo je zamjena teza, kaže Ante Nazor, povjesničar.

I to zbog odluke visokog predstavnika za BiH da mijenja dio izbornog zakona.

- Nakon što je u 20 godina doneseno preko 100 odluka na štetu hrvata u BiH, da je jedna odluka koja je bila in favorem Hrvata u BiH izazvala u biti jednu vrstu antihrvatske histerije u bošnjačkim redovima. Gospodin Bakir Izetbegović je kontinuirano odugovlačio cijelu priču nadajući se da do takvih promjena neće doći, rekao je Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova.

Da nije došlo do toga nastavila bi se politička kriza u toj zemlji, smatraju naši sugovornici, no dodaju i da bez dogovora svih predstavnika Bosna i Hercegovina neće moći biti stabilna država. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!