Belgija i Austrija ne odustaju od cjepiva AstraZenece

17.03.2021.

12:26

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Yves Herman / REUTERS

Broj novozaraženih raste u cijeloj Europi, kao i u našem susjedstvu, zbog čega Bosna i Hercegovina i Srbija vraćaju strože mjere te uvode policijski sat i lockdown. Dok se epidemiološka slika pogoršava, i dalje traju istrage vezano uz stvaranje krvnih ugrušaka i AstraZenecino cjepivo.


O sudbini cjepiva AstraZenece odlučuje se u Europskoj agenciji za lijekove, u trenutku dok je njegovu primjenu suspendiralo 18 europskih zemalja. Ondje naglašavaju da pozitivna svojstva cjepiva i dalje nadvladavaju njegove negativne nuspojave.

- Do sada nema naznaka da je cijepljenje uzrokovalo poremećaj zgrušavanja krvi, ono se nije pojavilo u kliničkim ispitivanjima i nije navedeno kao poznati uzrok ili očekivana nuspojava tog cjepiva, kaže Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove.

Austrija nastavlja istraživati smrt medicinske sestre cijepljene AstraZenecom, ali nakon prvotne suspenzije, ipak nastavlja s njegovom upotrebom. Prošli je tjedan oko trećina cijepljenih primila AstraZenecino cjepivo.

- Cijepila bih se bilo kojim cjepivom u bilo kojem trenutku. U ovakvim vremenima o tome ne treba ni razmišljati!, rekla je Elisabeth Reisner, iz Eisenstadta.

- Ne suspendira ga toliko zemalja bez razloga. Treba samo malo razmisliti, tu je nešto čudno. Ili se nešto dogodilo s punjenjem, neko onečišćenje, ili je nešto drugo pošlo po zlu. Neću se cijepiti AstraZenecom!, priča Josef Pendl, iz Stegersbacha.

Belgija je jedna od rijetkih zapadnoeuropskih država koja nastavlja cijepiti AstraZenecom.

- Ima otkazivanja, od 2.000 naručenih dnevno, nekoliko desetaka ljudi otkaže. Mi ih ne pitamo za razlog te njihove odluke. S druge strane, vidimo da mjesta koja su oslobođena, gotovo odmah zauzimaju oni koji se žele cijepiti, objašnjava Jan Stroobants, koordinator Centra za cijepljenje, Antwerpen.

Stanovnici Tuluna, maloga grada u ruskoj regiji Irkutsk, više od 3800 kilometara udaljenoj od Moskve, primili su prve doze cjepiva Sputnjik V u specijalnom medicinskom vlaku.

- Naš medicinski vlak Akademik Fjodor Uglov namijenjen je pružanju medicinske skrbi onima koji žive u udaljenim područjima. Često im je željeznica jedina prometna veza sa svijetom, kaže Viktor Kuznjecov, zamjenik direktora Kliničke bolnice Irkutsk.

Od početka pandemije Rusija je prijavila više od 4 milijuna oboljelih od COVID-a i više od 90 000 smrtnih slučajeva.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!