Nelia iz Lavova: Ponosna sam što sam Ukrajinka, moj narod će pobijediti

22.03.2022.

21:19

Autor: Sanja Corazza/Labirint/IMS/I.Z./HRT

Nelia Lois

Nelia Lois

Foto: Labirint / HRT

Nelia je imala posao koji je voljela i s kojim je putovala po cijelom svijetu. Najprije ga je onemogućila pandemija, zatim rat. Ona je jedna od mnogih Ukrajinaca čiji se život srušio preko noći.

 - Ja sam Nelia, ja sam iz Ukrajine, iz jako lijepog grada Lavova, to je blizu poljske granice. U njega su sad svi došli, na zapadnom je dijelu Ukrajine. Kad sam završila školu, otišla sam za Kijev. Tamo imamo cirkusku akademiju, za glumce, za pjevače. I tamo sam studirala četiri godine i nakon toga počela sam putovati po svijetu. Izabrala sam zanimljivu profesiju. Bila u Kini, Turskoj, u puno zemalja sam bila, no, sad to nije bitno. Sve je bilo prekrasno i lijepo dok nije došla korona. Bio je lockdown, zatvorili su granice, hoćeš-nećeš, ne možeš raditi. A naravno da život ide dalje, moraš zarađivati novce, jer imaš svoje obaveze, kazala je cirkuska umjetnica Nelia Lois.

- U Ukrajini bilo teško s poslom, moj posao je specifičan, stoga je meni teško bilo naći posao, a imala sam tu obitelj. Tako da sam došla u Hrvatsku na neko vrijeme i onda je sve krenulo, dodala je.

- Imam tu veliku obitelj, kumu, sestričnu, bratiće. Sestrična se tu udala, ima djecu. Sve je slučajno ispalo. Mi volimo Hrvatsku, naša obitelj voli Hrvatsku. Hrvatska je jako lijepa država. Imamo puno sličnost, svi smo mi slavenski narod. Volim dolaziti ljeti, odmarati se na moru. Prelijepo more imate! No, to sami znate! Cijeli svijet dolazi na Jadran, poručila je Nelia Lois.

- U Ukrajini je ostao moj brat, obje bake i jedna sestrična. Tamo su mi i svi prijatelji. Ostalo je sve, rekla je Nelia.

Naglasila je da se čuje s bakom svaki dan putem Vibera.

- Baka je mala tako teški život, i s nama se namučila, baka nas je odgojila. Živjeli smo s njom kad smo bili mali. Sada ima sedamdeset godina i probleme s kralježnicom, a mora sjediti u podrumu. Nije tako samo mojoj baki, takvih baka ima ih na tisuću, na milijun, Ukrajina je velika država, istaknula je. 

Nelia Lois je dodala kako ovaj rat može završiti katastrofalno za cijeli svijet, ne samo za Europu, već za cijeli svijet.

- Jedne sekunde, jedna tipka, posljedice mogu biti velike, poručila je.

Nelia je rekla da cijeli svijet pomaže Ukrajini, a Hrvatska je vrlo solidarna s njezinom zemljom, jer je i sama prošla rat prije trideset godina.

Naglasila je da svojim sunarodnjacima pomaže tako što im prevodi.

- Moj bivši poslodavac je jako dobra žena, jako sam joj zahvalna, meni jako pomogla. Dovela me je na predstavu, kupila je karte, jer je znala da se ja s tim bavim, rekla mi je - hajde idemo. I mi došli tamo, pogledali predstavu, i nakon predstave došli kod Ive, i upoznali se s njom i tako sam ja došla tu, ispričala je Nelia Lois.

- Vježbali smo tu, ali nismo nastupali zajedno, rekao je akrobat i performer Dario Zvornik.

- Nastupao sam u Snjeguljici, akrobatskoj predstavi Triko cirkus teatra gdje smo skupljali donaciju za Ukrajinu i za Neliju, dodao je.

- Razrušene obitelji, djeca nemaju budućnosti, smrt, krv, glad, užas, dodala je Nelia.

Istaknula je kako se s bratom ne čuje, jer je u vojsci.

- U Rusiji na primjer, vojnici koji su išli u Ukrajinu na "vojnu operaciju" pokupili su im mobitele. Naši imaju mobitele, smiju komunicirati, ali u određeno vrijeme. Rano ujutro i onda navečer. I on komunicira sa svojom curom, a ja s njom održavam kontakt, dodala je.

- Moj brat nikad nije bio u vojsci, on je završio za kuhara. A onda je odlučio da će svirati i napravio je svoj bend. Osim gitare u životu ništa ne držao. On je sam dobrovoljno, nitko njega nije tražio da ide u rat, poručila je.

- Ponosna sam što sam Ukrajinka, moj narod je cijelome svijetu pokazao da se ne boji. Naš predsjednik Zelenski je iz naroda i narod ga je izabrao. Ponosna sam na njega, naglasila je Nelia.

Poručila je kako će Ukrajina pobijediti. 

 - I cijeli svijet je s Ukrajinom, slava Ukrajini, dodala je.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!