Lavov - utočište za izbjeglice

22.03.2022.

19:12

Autor: Zrinka Grancarić/Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Utočište za izbjeglice

Utočište za izbjeglice

Foto: Zohra Bensemra / REUTERS

Sprave miruju u velikom fitness centru u Lavovu. Oko šesto ljudi iz najugroženijih dijelova Ukrajine ovdje je pronašlo utočište. I ponešto njihovih kućnih ljubimaca. Na sigurnom su, zbrinuti, no strunjača u dvorani, naravno, tek je privremeno rješenje.

 - Naravno da ja imam plan isti kao i svaki Ukrajinac, vratiti se u svoj voljeni dom. Da barem ovo sve završi! Znate kako se kaže - svagdje je dobro, ali kod kuće je ipak najbolje, kazala je izbjeglica iz Sumija Nela.

Direktor centra, časnik u mirovini, sudionik misije u Afganistanu, žali što je prestar za borbu.

- Vi ste iz Hrvatske? A kako ste se vi onda osjećali? E, isto tako se i mi sada osjećamo, poručio je direktor fitness centra Volodymir Kryvonos.

Izbjeglice i dalje danonoćno pristižu u Lavov, iako u manjem broju nego prošlih tjedana. Svi su dobrodošli, međutim mjere opreza ipak se poduzimaju u središnjem koordinacijskom uredu za prihvat.

- Imamo sigurnosni mehanizam, provjeru da nemaju možda nekakve sumnjive aktivnosti, naglasila je izvršna direktorica Lviv Regulatory Huba Katerina Shuvarska

Unatoč ratnom okruženju na ulicama Lavova život buja. Na zračne uzbune malo tko se obazire. A ulični biznis cvjeta. Odnos prema neprijatelju ipak daleko je od jednostavnog.

- Moj je otac Rus i pola moje obitelji je ondje. Oni ne mogu glasno govoriti. Žalim ih, žalim zbog propagande, žalim zbog Gestapa koji imaju, rekla je izbjeglica iz Zaporižja Marina.

Da je sigurnost samo privid zorno pokazuju natpisi na ovim vozilima. Dijete u vozilu ima u Ukrajini ovih dana sasvim drugi kontekst.

- Borit ćemo se dok ne izborimo slobodu. Nažalost, cijena je previsoka, dodao je volonter Oleksii Kushka.

Zapad Ukrajine zasad je uglavnom pošteđen napada, no hoće li tako i ostati?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!