19:38 / 22.03.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HRT iz Lavova: Građani se nose s ratnom situacijom, ali psihoza raste

HRT-ov reporter u Lavovu

HRT-ov reporter u Lavovu

Foto: Dnevnik / HRT

Sirene koje upozoravaju na opasnost i danas su se više puta oglasile u Lavovu. Reporter HRT-a Miro Aščić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da se uzbune u Lavovu sve češće oglašavaju, a zadnja je završila malo prije 19 sati. No građani Lavova znaju se nositi s ratnom situacijom. 

Grad je pun ljudi, promet teče normalno. Restorani su puni, a na ulicama ima i uličnih svirača.

Iako je Lavov u dosegu ruskih krstarećih raketa koje Rusija ispaljuje s brodova iz Crnog mora, teško je očekivati da bi tako razorno oružje bilo upotrijebljeno i bačeno na središte Lavova.

"Ratna psihoza raste"

No ratna psihoza raste. HRT-ova ekipa danas je na putu od Mađarske granice prema Lavovu vidjela ukrajinske vojnike kako postavljaju bunkere na vijadukte i mostove.

Bunkeri se nalaze i oko samog Lavova. Lavov je udaljen nekoliko stotina kilometara od prve linije oko Kijeva, te se nalazi i dvjestotinjak kilometara od bjeloruske granice.

Posljednje vrijeme, sve se češće u vojnim krugovima spominje mogućnost da bi Rusija sa sjevera, iz smjera Bjelorusije, mogla napasti Ukrajinu i pokušati je potpuno odsjeći od Zapada, a posebice od Poljske, i na taj način zaustaviti dotok oružja sa Zapada.

O tome govore i neki ruski vojni analitičari koji su vrlo kritični prema ruskoj vojnoj operaciji.

- Što će biti, vidjet ćemo, ali jedno je sigurno - Ukrajina na tako ponižavajuće uvjete koje joj je Rusija postavila ne može pristati a da nije poražena na vojnom polju. Rusija je s druge strane otišla predaleko da bi se mogla zaustaviti. Tako da se može očekivati da će se ova humanitarna kriza nastaviti i da će rasti broj izbjeglica, zaključio je Aščić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!