Olaf Scholz uvršten na Timeovu listu 100 najutjecajnijih ljudi

14.04.2023.

14:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Christian Mang / REUTERS

Američki magazin Time uvrstio je njemačkog kancelara Olafa Scholza na svoj popis 100 najutjecajnijih ljudi u 2023. godini.

Time za Scholza, uvrštenog u kategoriju najutjecajnijih čelnika, navodi kako je rusku invaziju na Ukrajinu proglasio epohalnom prekretnicom i obećao da će Berlin biti dorastao situaciji.

Američki medij piše da iako Berlin nije uvijek djelovao brzo otkako je počeo rat, "Scholz je počeo činiti obećano".

Njemačka je u protekloj godini preokrenula svoj poslijeratni pacifizam, povećala svoja vojna izdvajanja (iako manje nego što je najavila) te postala jedan od najvećih ukrajinskih dobavljača oružja, stoji u članku.

Njemačka je također smanjila svoju veliku ovisnost o ruskim energentima, brzo se preusmjerivši na obnovljive izvore usprkos strahovima da bi se to moglo pokazati skupim i problematičnim, prenosi agencija dpa.

- Živeći u Njemačkoj ne možete pobjeći od katastrofa prve polovice 20. stoljeća koje je prouzročila Njemačka, citira časopis prošlogodišnju Scholzovu izjavu.

- To je dio svih stvari koje politički činimo, a to je i u mojim mislima jer imamo povijesnu odgovornost da pomognemo osigurati mir, dodaje.

Među drugim značajnim ljudima koji su novi na Timeovoj listi je Evan Gershkovich, pritvoreni novinar Wall Street Journala u Moskvi. Ako bude proglašen krivim za špijunažu, mogao bi dobiti i do 20 godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!