Oporba u BiH priznaje da se bez Hrvata neće moći formirati vlast

11.10.2022.

Zadnja izmjena 19:18

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/Hina/HRT/V.G./B.A.

SDP BiH, Nermin Nikšić

SDP BiH, Nermin Nikšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Deset dana nakon izbora, počeli su pregovori o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Da je nužno ubrzati taj postupak, naglasio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kojeg je primio premijer Andrej Plenković. Uz žurno formiranje vlasti, pozvali su na konstruktivan rad svih političkih aktera na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji. Raspravljali su i o aktualnoj političkoj situaciji te potrebi postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona.

Kako je iz Sarajeva večeras u HTV-ov središnji Dnevnik javio Ilko Barbarić, počinju pregovori o uspostavi vlasti, crtaju se različite kombinatorike i matematičke koalicije, a neki i optužuju, poput Željka Komšića, koji je danas optužio visokog predstavnika Christiana Schmidta da je na neki način urušio integritet izbornoga procesa. Traži od ustavnoga suda da ocijeni ustavnost njegovih postupaka. Međutim, prema onome što se danas neslužbeno moglo čuti, ustavni sud mogao bi se proglasiti nenadležnim za taj slučaj.


U međuvremenu je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u pismu pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne da se što prije uspostavi vlast u BiH, da se stabilizira političko stanje i da BiH što prije dobije status kandidata za EU.


Ono što je jučer i danas posebno uzburkalo duhove u BiH je zapovijed Centralne izborne komisije (CIK) za ponovno brojanje glasova u RS-u za predsjednika tog entiteta.


U međuvremenu, danas su u Sarajevu zasjedale stranke kao što su SDP, NiP i ostale, koje također žele u vlast. Priznaju da se bez Hrvata neće moći formirati vlast na svim razinama u BiH, a Hrvati, odnosno njihove stranke, dobile su dosad najviše, 110 izravnih mandata - četiri više nego 2018. godine.

video thumb

- Pogotovo na osnovu ovih odluka visokog predstavnika, HDZ je neminovnost na državnom i federalnom nivou. Iako smo se dogovorili da ne govorimo o tome tko mora biti dio priče, tko mora biti dio vlasti, ali je to neminovnost. I naravno da ćemo razgovarati i s njima, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.


- Ne može se to, naravno, prenijet na opredjeljenje da s HDZ-om, koji je ovoliko moćan i jak zato što su ga takvim napravile SDA i Demokratska fronta... Da je danas Dragan Čović nezaobilazan politički faktor, kao plod njihovih međusobnih odnosa je nezaobilazan politički faktor. Dakle, sad kažete ili nećemo biti vlast ili ćemo biti vlast s HDZ-om, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.


- Nije problem brojanja, nije problem ponovnog i ponovnog brojanja, ali problem je što CIK to ne radi u skladu sa zakonom. Dakle, oni su morali utvrditi prethodne rezultate i dati mogućnost da se tri dana nakon toga žali na eventualne nepravilnosti i onda tek da odlučuje u svemu. Očigledno je da su podlegli nekim političkim utjecajima, rekao je kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik.

Oporba u BiH nakon izbora želi jedinstveno u vlast, neprihvatljiva im je SDA

Blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH nastupit će jedinstveno u pregovorima o uspostavi nove vlasti u toj zemlji, a sve su suglasne kako je HDZ BiH neizbježan koalicijski partner, potvrdio je danas Nikšić.

On je u Sarajevu organizirao prvi formalni postizborni sastanak čelnika desetak političkih stranaka koje su na izborima 2. listopada podržale kandidaturu SDP-ova Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, a cilj je bio utvrditi postoji li spremnost za nastavak takve suradnje.

Nakon sastanka Nikšić je novinarima kazao kako blok predvođen SDP-om, Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS) ostaje jedinstven i nakon izbora i kako će zajednički pregovarati s potencijalnim partnerima iz hrvatskog i srpskog korpusa.

- Nastavljamo koordinaciju ovih političkih stranaka, kazao je Nikšić pojašnjavajući kako se suradnja odnosi na sve one koji su prešli izborni prag i dobile mjesta u parlamentima te kako se to odnosi na suradnju na svim razinama vlasti.

Potvrdio je i kako je za većinu čelnika dosadašnje oporbe neprihvatljiva jedino suradnja sa Strankom demokratske akcije (SDA), koja je dio vladajuće koalicije bila u protekle četiri godine.

Na pitanje tko su im potencijalni partneri s hrvatske i srpske strane Nikšić je odgovorio kako je već bilo puno kontakata te kako se podrazumijeva razgovor sa svim političkim partnerima koji su "neizbježni na svim razinama".

- Na višim razinama vlasti HDZ BiH je neizbježan, bio je izričit Nikšić ostavljajući istodobno otvorenom mogućnost da sa srpske strane to budu ili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ali i oporbeni blok kojega čine Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Federalna oporba za sada će u očekivanju objave konačnih izbornih rezultata izraditi zajedničke programske ciljeve i ponuditi ih potencijalnim koalicijskim partnerima.

Pridružuju se također zahtjevima da Središnje izborno povjerenstvo ne dodjeljuje mandate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH dok se ne pojasni sadržaj odluke visokog predstavnika koji je nametnuo izmjene izbornog zakona i uredio novi ustroj tog tijela.

I u SIP-u su ranije potvrdili kako s Uredom visokog predstavnika očekuju pojašnjenja o tome kako popuniti federalni Dom naroda koji bi ubuduće trebao imati po 23 zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda te 11 iz reda ostalih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!