20:52 / 26.10.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Palmer: Moguće je rješenje za očuvanje interesa konstitutivnih naroda u BiH

Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme u BiH

Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme u BiH

Foto: Dnevnik / HTV

Premijer Andrej Plenković primio je američkog izaslanika za izborne reforme u BiH Matthewa Palmera. Bilo je riječi o aktivnostima SAD-a i Europske unije kako bi se postigao dogovor političkih aktera u susjednoj državi o Izbornom zakonu. Premijer naglašava da Hrvatska želi konstruktivno pomoći. Važno je da sva tri konstitutivna naroda budu legitimno zastupljena u najvišim državnim institucijama.


Na pitanje o zaključcima sastanka o reformi izbornog sustava u BiH Palmer je kazao kako su svi koji sudjeluju u političkom životu predani nalaženju rješenja jer se osjeća rastuća napetost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

- U tom smislu pokušava se naći rješenje za lakše upravljanje za ono što se događa, dodao je. 

Budući da SAD ustraje na ukidanju etničkih odrednica pri izboru članova Predsjedništva BiH, Žvanović je pitao Palmera kako će se osigurati jednakost triju konstitutivnih naroda u BiH.

 - Izgleda da će se to morati učiniti jer to je u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Mislim da je moguće pronaći način da se očuvaju interesi sva tri konstitutivna naroda, a da se pritom ne naruši politička arena, odnosno da se na pravičan način, putem tzv. pool modela osigura legitimna zastupljenost Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bih, što zagovara Dragan Čović. Vjerujem da je to moguće i da se na taj način neće poljuljati stup Daytonskog sporazuma, a to je dva entiteta - tri konstitutivna naroda, rekao je Palmer. 

O Dodikovim tvrdnjama da je moguće otcjepljenje Republike Srpske u BiH te jesu li moguće sankcije SAD-a, Palmer odgovara kako je upravo zbog tih Dodikovih tvrdnji SAD jasno upozorio Banju Luku da takvu retoriku smatra prijetnjom za funkcionalnost čitavog političkog sustava i državnog aparata BiH.

- Moja uloga je svakako da promoviram ustavne promjene koje bi dovele do izborne reforme u BiH i koje bi nam omogućile svrsishodnije i snažnije upravljanje situacijama koje su iznjedrile napetosti u političkom okruženju do sada. Ako reforme ne bude, to će nam biti teže, kazao je.

Na pitanje je li to što američki predsjednik Joe Biden u ovu regiju dovodi utjecajne diplomate, poput Christophera Hilla koji je sudjelovao u pisanju Daytonskog sporazuma, znak da SAD pokušava vratiti svoj utjecaj, Palmer je rekao kako to ne bi baš tako opisao.

- Predsjednik Biden je u svakom slučaju zainteresiran za ovu regiju. Posebno je za nju zainteresiran jer smatra da je ona važan doprinos viziji slobodne Europe koja je cjelovita. Ovu situaciju vidimo kao poziv da s ograničenim ustavnim promjenama pomognemo BiH na njezinu putu do članstva u EU, zaključio je Palmer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!