20:05 / 10.07.2021.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Počast žrtvama Srebrenice

default error photo

Sutra se navršava 26 godina od najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici. Snage bosanskih Srba, pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, pogubile su više od osam tisuća Bošnjaka. Među brojnim događajima kojima će se odati počast žrtvama i deseti je ultramaraton mira od Vukovara do Potočara. 

Posljednji metri dvjesto dvadeset sedam kilometara dugog ultramaratona od Vukovara do Potočara. Emocije su jake, a sjećanja bolna.

- To je ono što nas drži, to je ono što nas motivira, sve ove žrtve i s Ovčare i iz Potočara, Srebrenice, i to nas drži svih tih pet dana i na suncu po jako velikim temperaturama, rekao je Robert Kasumović iz Osijeka.

-  Motivaciju nalazimo u želji da svim ljudima koji su izgubili svoje najmilije dajemo podršku, dodao je Kasim Čučić iz Vukovara.

Još jedna godišnjica srebreničkog genocida i ukop posmrtnih ostataka uz jake policijske snage i mjere osiguranja. Medicinske ekipe spremne na intervenciju u svakom trenutku jer se očekuje velik broj ljudi.

Nedžiba Mustafić iz Srebrenice jedna je od tisuća srebreničkih majki koje oplakuju članove najuže obitelji.

- Da se više nikad nikom ne ovo ne ponovi, da budemo, da pružimo ruku jedni drugima i to odavde iz Srebrenice, istaknula je Nedžiba Mustafić iz Srebrenice.

Kao opomena svjedočit će i danas otvoreni Muzej genocida u Potočarima.

- Najmlađa od 19 identificiranih žrtava, koje će ove godine napokon naći svoj mir ovdje u Potočarima, imala je samo 16 godina, kazao je Ilko Barbarić, dopisnik HRT-a iz Sarajeva.

Preživjeli Srebreničani tragaju za više od 1500 posmrtnih ostataka svojih najmilijih koji se nalaze u masovnim grobnicama diljem Podrinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!