Poljska podnosi najveći teret humanitarne krize

13.04.2022.

11:18

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Registracijski centar u Krakovu

Registracijski centar u Krakovu

Foto: HTV / HRT

Ukrajinu je bježeći od rata napustilo više od 4,6 milijuna ljudi. U Poljskoj, koja od početka podnosi najveći teret humanitarne krize sada je gotovo 2,65 milijuna raseljenih osoba. Iz Tauron Arene u Krakovu, koja je u ožujku pretvorena u registracijski centar, u podnevni Dnevnik HTV-a javio se Marin Ćurić.

Raseljene osobe uz Ukrajine koje se trenutačno nalaze u Poljskoj imaju pravo na financijsku pomoći UNHCR-a. Pomoć iznosi 700 poljskih zlota po osobi mjesečno i dodatno 600 zlota za svako dijete, a mogu se prijaviti i za poljski identifikacijski broj, tzv. PESEL broj. 


On je potreban za primanje financijske pomoći koju dodjeljuje Poljska u jednokratnom iznosu od 300 zlota i još 500 zlota po djetetu, ali i korištenje brojnih javnih usluga, od školovanja do zdravstvenih usluga te za traženje posla u Poljskoj.


Glasnogovornica Tauron Arene kaže da su proteklih tjedana redovi bili puno veći, sada su se donekle smanjili, ali i ovih dana pružaju usluge za 1000 Ukrajinaca dnevno.

- Na svakom ulazu u Tauron Arenu dugački su redovi u kojima čekaju raseljeni Ukrajinci, bilo da žele riješiti svoje administrativne poslove ili se prijaviti za primanje financijske pomoći.


Poljski identifikacijski broj, tzv. PESEL broj, koji im se počeo dodjeljivati od 16. ožujka do sada je dobilo više od 600.000 osoba iz Ukrajine, a u pravilu ga uzimaju svi oni koji namjeravaju ostati u Poljskoj. 


Predstavnici brojnih humanitarnih organizacija napominju svima koji žele pomoći diljem Europe da će izbjeglička kriza potrajati, a rat u Ukrajini vjerojatno još dugo trajati, prenosi Ćurić.


- Poljski zakon predviđa da poljski porezni obveznici mogu 1% svog poreza donirati humanitarnoj organizaciji po svom izboru pa se mnogi odlučuju pomoći i na taj način, kaže.


Samo u Krakovu 30.000 osoba iz Ukrajine dobilo je PESEL broj i mnogi od njih aktivno traže posao u Poljskoj, a poljsko tržište rada u boljoj je situaciji nego u ostalim zemljama koje primaju izbjeglice pa je i to jedan od razloga zašto najviše Ukrajinaca dolazi upravo u Poljsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!