09:33 / 13.04.2022.

Autor: Miro Aščić/Rat u Ukrajini/Dnevnik/IMS/T.D./I.Z./HRT

Ruske snage uspjele su istjerati ukrajinske branitelje iz većine stambenih dijelova Mariupolja

Miro Aščić iz Lavova

Miro Aščić iz Lavova

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Ruska vojska i dalje se premješta i priprema za napad na istok zemlje, a čini se da je sve bliže i odlučujuća bitka za "srce rata", kako je Zelenski nazvao razrušeni Mariupolj. Reporter HTV-a Miro Aščić javio se iz Lavova u podnevni Dnevnik i rekao da je riječ o završnim bitkama za Mariupolj, strateški iznimno važan grad na obali Azovskog mora.

Miro Aščić je rekao da su ruske snage uspjele istjerati ukrajinske branitelje iz većine stambenih dijelova Mariupolja i potisnuti ih u dva divovska industrijska kombinata iz vremena Sovjetskog Saveza, koji su prije rata zapošljavali na desetke tisuća ljudi.

- Preksinoć su iz industrijskog pogona Iljič ukrajinski branitelji pokušali proboj prema Zaporožju, ali to im nije uspjelo. Neki su poginuli, neki su zarobljeni, a ostatak se vratio u industrijski pogon. Jutros su vlasti separatističke republike Donjeck dojavile kako se u industrijskom pogonu Iljič predalo više od tisuću ukrajinskih boraca. U drugom industrijskom pogonu nalaze se ukrajinski borci koje protivnička strana smatra neonacistima i planira ih do kraja uništiti. Pripadnici bataljuna Azov pokazali su se u ovom ratu kao žilavi borci i pružali su snažan otpor. Oni se ne namjeravaju predati, naglasio je.

Aščić je istaknuo da su se, osim ruske vojske, separatističkih boraca i Čečena Ramzana Kadirova, u završnu bitku za Mariupolj uključile specijalne ruske snage.


- Bitka za Mariupolj bila je dugačka, ukrajinski branitelji odolijevaju već 49 dana. Bila je ona i krvava jer obje strane imaju gubitke. Obilježila su je i velika stradanja civilnog stanovništva dok su se obje strane optuživale da ne dopuštaju izlazak civila iz grada, zaključio je.  

I dok se ruske snage u Ukrajini premještaju, ruski predsjednik poručio je da su mirovni pregovori s Ukrajinom ušli u slijepu ulicu. HRT-ov reporter Miro Aščić javio se u HTV-ovu emisiju "Rat u Ukrajini" iz Lavova i rekao kako je konačni obračun u Donbasu samo pitanje dana. 


"Rusija svoju vojsku premješta na područje Donbasa"

Ruska je vojska u prvim danima rata ostvarila brze prodore i počela zauzimati ukrajinski teritorij te je praktički došla do samog ulaza u Kijev.

Zauzela je znatan dio prostora u černjihivskoj, zaporiškoj i hersonskoj oblasti.

- Ona je zaustavljena na svim frontama i očito je da su ruski planeri shvatili da ruska vojska nema dovoljno snage. Pogotovo nema dovoljno snage da zauzme preostali teritorij u oblastima Donecka i Luhanska, poručio je HRT-ov reporter.

Ukrajinske snage u oblasti Luhanska kontroliraju samo sedam do osam posto teritorija. Ali u oblasti Donecka ukrajinska vojska pod svojom kontrolom ima četrdesetak posto teritorija.

Rusija koja je svoju vojsku povukla sa sjevera Ukrajine, premješta je na područje Donbasa. 

"Linije ukrajinske obrane postale su poprilično neprobojne"

Na satelitskim snimkama i na snimkama koje se pojavljuju na društvenim mrežama mogu se vidjeti dugačke oklopne ruske kolone sa znakom Z koje se kreću prema Donbasu.

S druge strane na tom području nalazi se i glavnina ukrajinske vojske. Prema nekim podacima, čak više od osamdeset tisuća najboljih ukrajinskih vojnika, a oni neprestano dobivaju pomoć u ljudstvu i u naoružanju.

- Na tom području ukrajinska vojska ukopavala se osam godina. Riječ je o stotinama kilometara dubokim rovovima i podzemnim zemunicama. Ukrajinska vojska ondje se utvrdila do te mjere da su njezine linije obrane postale poprilično neprobojne, posebice za separatističke postrojbe, dodao je Aščić.

U posljednja dva tjedna na tom području nije bilo velikih pomaka.  

"Bitka za Donbas bit će duga i krvavija nego sve dosadašnje bitke"

Zanimljivo će biti pratiti koju će strategiju odabrati Rusija - hoće li ona pokušati potpuno okružiti ukrajinsku vojsku jer je ukrajinska vojska na tom području praktički opkoljena s tri strane. I sa sjevera, juga, ali i s istoka.

Rusiji bi trebalo dvjestotinjak kilometara da potpuno zatvore taj obruč, odnosno da se spoje sa sjevera od Izjuma i s juga iz Marinke.

- Prema svemu sudeći, bitka za Donbas bit će duga i krvavija nego sve dosadašnje bitke u Ukrajini, istaknuo je HRT-ov reporter.  

"Ishod bitke za Donbas odlučit će i o daljnjoj sudbini pregovara"

Hoće li se nastaviti pregovori s obzirom na Putinove poruke? Aščić je naglasio kako se pregovori održavaju u online formatu, ali da je to, prema svemu sudeći, kupovanje vremena za tešku bitku koja slijedi u Donbasu.

- Kao što je ruski predsjednik rekao, pregovori su došli u slijepu ulicu. Ovdje je riječ o tome da zemlja koja nije poražena u ratu, a Ukrajina to za sada nije, da ona takve uvjete jednostavno ne može prihvatiti. Dakle, Ukrajina prije samog rata nije željela ni provesti Sporazum iz Minska koji bi jamčio autonomiju separatističkim regijama, a sada se traži da te republike u njihovim administrativnim granicama priznaju kao neovisne države, da priznaju Krim kao dio ruskog teritorija i da prihvati demilitarizaciju. Očito je da će ishod bitke za Donbas odlučiti i o daljnjoj sudbini pregovara, a ukrajinska vojska zasad pruža žilav otpor. Osim toga, ona stalno dobiva pomoć u naoružanju sa Zapada. Češka je poslala tenkove, Slovačka protuzračni sustav. Teško oklopno naoružanje najavila je i Njemačka, a Velika Britanija prvi put je Ukrajini isporučila protubrodske rakete, što znači da su u opasnosti i ruski brodovi u Crnom moru i imat će problema kada se budu približavali ukrajinskoj obali, istaknuo je Aščić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!