Predavanje o Domovinskom ratu izazvalo prosvjede u Crnoj Gori

02.06.2023.

Zadnja izmjena 20:57

Autor: Vijesti/HRT/T.S.

Prosvjedovali su uglavnom građani srpske nacionalnosti

Prosvjedovali su uglavnom građani srpske nacionalnosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predavanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske o "Domovinskom ratu" u Crnogorskom gradu Tivtu izazvalo je prosvjede uglavnom građana Crne Gore srpske nacionalnosti.

O tome što se jučer događalo u Tivtu, emisiji HRT-a govorila je Vanda Babić Galić, savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske.

- Iako je to mirni prosvjed i mali skup, on govori da Crna Gora ima veliki dio građana koji se ne može pomiriti s činjenicom, ni nakon 30 godina, da je Hrvatska samostalna i da je Domovinski rat bio braniteljski, da smo mi branili sebe i nitko tko ne prizna Domovinski rat, ne priznaje ni Republiku Hrvatsku, rekla je Babić Galić.

Hrvatska osudila poziv čelnika Tivta na bojkot predavanja o Domovinskom ratu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro je osudilo potez čelnika općine Tivat u Crnoj Gori koji je pozvao na bojkot predavanja o Domovinskom ratu, što je dovelo do manjeg prosvjeda predvođenog pravoslavnim svećenikom.

U Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, u kojemu je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG) održana su stručna, edukacijska predavanja o Domovinskom ratu namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti i svima zainteresiranima. Suorganizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, priopćilo je ministarstvo.

Bez ikakve prethodne komunikacije s predsjednikom HNVCG-a, predsjednik općine Tivat javno je pozvao građane na bojkot predavanja koje je ocijenio bijednim pokušajem stjecanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI), a Domovinski rat nazvao građanskim i samu manifestaciju provokacijom dijela građana Tivta, kažu na Zrinjevcu.

Ministarstvo ističe da su takvi pozivi na bojkot, kao i prosvjed manjeg broja građana predvođenih lokalnim svećenikom Srpske pravoslavne crkve neprihvatljivi jer predstavljaju pokušaj zastrašivanja autohtonog hrvatskog puka, osobito pred parlamentarne izbore koji se održavaju 11. lipnja, a na koje samostalno izlazi (HGI).

Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!