Plenković u posjetu Kosovu: "Gospodarska razmjena može biti puno veća"

15.11.2021.

12:56

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Andrej Plenković i Albin Kurti

Andrej Plenković i Albin Kurti

Foto: Vlada RH / HRT

U jeku iznimno zategnutih odnosa Prištine i Beograda, na Kosovo je stigao premijer Andrej Plenković s jasnom porukom - dijalog je jedini način rješavanja problema. Stabilizacija jugoistočne Europe svima bi trebala biti u interesu.

Odnosi dviju zemalja izvrsni, istina, gospodarska je suradnja zastala, uzrok svemu pandemija, ali ona je pogodila cijeli svijet pa dva premijera očekuju da bi se nakon normalizacije stanja gospodarska statistika mogla vrlo brzo popraviti, odnosno krenuti uzlaznom putanjom.

- Gospodarski su odnosi izvrsni, a naša je zajednička želja podignuti ih na još višu razinu. Brojnost i kvaliteta hrvatskog gospodarskog izaslanstva koje je u pratnji premijera Plenkovića to i pokazuje. Tu su čelnici najjačih hrvatskih tvrtki iz područja energetike i telekomunikacija, i mislim da je to početak nove uspješne suradnje, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Galerija
Premijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RH
Premijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RHPremijer Plenković u službenom posjetu Republici Kosovo, Foto: Vlada/RH

Kosovo je zahvalno Hrvatskoj na svemu što je dosad pružila, od toga da je Zagreb među prvima priznao nezavisnost, preko gospodarske pomoći, pa sve do pune potpore Prištini na njezinu euroatlantskom putu. Najveći doprinos euoropeizacije ovog prostora dijalog je između Prištine i Beograda, odnosno njihovo međusobno priznavanje.

- Zalažemo se naravno za cjelovitost Kosova, za stabilnost zemlje, za mir, dijalog i suradnju. I vjerujemo da će nakon smirivanja ovih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da će se nastaviti dijalog i to dijalog sa Srbijom i da će ti odnosi doći u fazu u kojoj će puna normalizacija svih tokova, prije svega gospodarskih, biti na onoj razini koja se očekuje, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U uredu kosovske predsjednice Osmani posebna prigoda s humanitarnom notom - premijeru Plenkoviću i ravnatelju Opće bolnice u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručila je Medalje svete Terezije. Priznanje je to i zahvala za angažman i pomoć nakon tragične nesreće u Slavoniji kada se prevrnuo autobus pun kosovskih državljana, pri čemu ih je desetero poginulo, a 50-ak ozlijeđeno.

Nakon razgovora s državnim vrhom hrvatski premijer susreo se s Hrvatima u Janjevu, a službeni posjet Kosovu završio je posjetom bazi KFOR-a i susretom s pripadnicima hrvatskog kontingenta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!