"Rus mi je uzeo jedno od odličja... uzmi, uzmi, da pokažeš u domovini kako si se borio za Ukrajinu"

18.04.2022.

13:14

Autor: Danko Družijanić/HTV/IMS

Jedan od starijih stanovnika koje su zatekli i maltretirali Rusi je i Nikolaj Ilnitski, stanovnik Černjihiva.

Jedan od starijih stanovnika koje su zatekli i maltretirali Rusi je i Nikolaj Ilnitski, stanovnik Černjihiva.

Foto: Screenshot / Reuters

Gotovo dva mjeseca vode se bitke za Mariupolj. Da taj grad još nije pao - tvrdi ukrajinski premijer. Jučerašnji ultimatum Rusa koji su tražili da se branitelji Mariupolja predaju, Ukrajinci su odbili. Rusija je najavila da će grad zatvoriti i onemogućiti ulazak i izlazak.

Ruske snage iz Mariupolja pregrupiraju se prema istoku. Grad na obali Azovskog mora je u ruševinama, mrtve nitko ne ukopava, leže po ulicama. U gradu su uglavnom ostali samo stanovnici mahom lojalni ruskim napadačima. Irinina sestra nestala je prije nekoliko dana, ostale su njezine dvije kćeri, za koje se sad skrbi Irina.

- Došli smo po svoje stvari u stan. Nacisti su pokušali proboj, ali čini se da nisu uspjeli. Pa barem možemo po svoje stvari. Otišle smo u zimskoj odjeći. Ovo na nama sve je što imamo - kazala je novinarima.

Ukrajinske vlasti tvrde da u Mariupolju preostali branitelji i dalje pružaju otpor. Njih navodno oko 800 odbilo je prekjučerašnji ruski ultimatum. Vjeruje se da je posljednja točka obrane kompleks goleme čeličane Azovstalj i njezin sustav tunela.

Na sjeveru, na područjima gdje je ruska okupacija završila i dalje se zbrajaju ubijeni, šteta, ali i podsjeća na torturu lokalnog stanovništva. U okolici Černjihiva jedan od starijih stanovnika koje su zatekli i maltretirali je i Nikolaj, Bjelorus po nacionalnosti. Kaže da nije očekivao tako nečasno ponašanje Rusa. Odnijeli su mu, kaže, i odjeću u kojoj je toga dana otišao do grada.

- Kaže mi Rus: Znamo da si ti pričuvni časnik. Onda su mi kopali po ormaru i našli paradnu odoru na kojoj su i moja odličja. Uzeo je jedno od odličja, a ja si mislim: 'Uzmi, uzmi, da pokažeš u domovini kako si se borio za Ukrajinu' , ispričao je novinarima Nikolaj Ilnitski, stanovnik Černjihiva, sovjetski veteran iz Afganistana.

Civili i dalje bježe s istoka Ukrajine. Ondje se očekuje velik udar Rusa kako bi povećali okupirani teritorij. Evakuiraju se i ranjeni u prethodnim napadima. Djevojčica Katja stradala je u prošlotjednom napadu na željezničku postaju u Kramatorsku. Njezina majka nije preživjela.

- To što sam vidjela je poput noćne more. Krvi je bilo posvuda. Nekako sam se dovukla do klupe i onda su mi policajci pomogli. Stavili su me u automobil i odvezli u bolnicu - kaže Katja. 

Sinoć je u svom redovitom obraćanju predsjednik Zelenski vjernicima čestitao Uskrs. Podsjetio je da je to blagdan pobjede života nad smrti. Objasnio je što se događa na okupiranim područjima na jugoistoku.

- Okupatori pokušavaju otrgnuti područja Hersona i Zaporižja, po modelu takozvanih republika Doneck i Luhansk. Sada su i ondje uveli plaćanje u rubljima i podčinili to područje ruskom birokratskom aparatu. Sve to zahtijeva bržu provedbu novih sankcija Zapada. Odgovor na ovu okupaciju Hersona i Zaporižja moraju biti potpune sankcije ruskom bankarskom i financijskom sustavu - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

U Kramatorsku su malobrojni vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve sinoć obilježavali Uskrs. I oni slave po gregorijanskom kalendaru, uz kršćane zapadnog obreda.

Pogledajte prilog Danka Družijanića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!