Rusija ne prihvaća ograničenja cijena svoje nafte

04.12.2022.

19:44

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zima usporava ratna djelovanja u Ukrajini - no otpor Ukrajinaca nije poljuljan unatoč ruskim napadima na njihovu energetsku mrežu, ključnu za preživljavanje na niskim temperaturama. Američke obavještajne službe očekuju da će se tijekom razdoblja smanjenog tempa borbi zaraćene strane pokušati što bolje pripremiti za protuofenzivu s dolaskom toplijeg vremena.

Sutra na snagu stupa europska odluka o potpunoj zabrani uvoza ruske nafte morskim putem. Treće zemlje i dalje će je moći kupovati, ali po ograničenoj cijeni.

Rusija neće prihvatiti ograničenje cijene svoje nafte i analizira kako odgovoriti, poručuju iz Kremlja. Ograničenje, koje bi trebalo stupiti na snagu sutra, ima za cilj zaustaviti zemlje da plaćaju više od 60 dolara za barel ruske sirove nafte iz mora. Ukrajinski predsjednik opisao ga je kao slabo, nedovoljno ozbiljno, za nanošenje štete ruskom gospodarstvu.

- Nije ozbiljna odluka postaviti takvo ograničenje za ruske cijene, što je prilično ugodno za proračun terorističke države. To je slaba pozicija, a ionako je samo pitanje vremena kada će se morati koristiti jači instrumenti. Šteta je što će to vrijeme biti izgubljeno, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

OPEC+, skupina najvećih proizvođača nafte, odlučila je na današnjem virtualnom sastanku zadržati politiku nepromijenjenom. Složio se kako će se pridržavati svojih ciljeva proizvodnje nafte, dok se naftna tržišta bore s procjenom utjecaja usporavanja kineskog gospodarstva na potražnju i ograničenja cijena G7 na rusku ponudu nafte.

OPEC+, koji uključuje Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate, razljutio je Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje u listopadu kada je od studenog do kraja 2023. pristao smanjiti proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno, što je oko 2% svjetske potražnje. Washington ih je optužio da su stali na stranu Rusije unatoč ratu koji Moskva vodi protiv Ukrajine.

Ukrajinci pronašli rješenje za hladnoću

Vlasnik kafića, 28-godišnji Kijevljanin Oleksandr Pavlenko prkosi isključenjima struje - rezultatu ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Krajem studenog nabavio je agregat koji njegovim gostima pruža toplinu i svjetlo, iako se mnogi okrenu i odu kad se isprazni, pa struje, ipak, nema.

- Oko 70% onih koji uđu ovamo okrenu se i odu kad saznaju da poslužujemo samo čaj i filter kavu, da nemamo internet, rekao je Pavlenko.

Ipak, ovo ostaje vrijedno odredište za Kijevljane koji nemaju iste pogodnosti kod kuće, jer on nudi utičnice i toplinu.

- Može se živjeti pristojno. Samo treba koncentrirati svu svoju energiju na rješavanje najhitnijih problema. Dakle, ako nema struje kod kuće, idemo potražiti kafić. Jednom sam hodala po gradu tri sata tražeći mjesto gdje mogu sjediti i učiti, rekla je studentica Daria Fisun.

Unatoč nesigurnom stanju u glavnome gradu Ukrajine, većina restorana i tvrtki uspjela je nabaviti generatore. Njihovo monotono zujanje i miris benzina sveprisutno je obilježje ove ratne zime u Kijevu.

Iako se zbog zime borbe u Ukrajini usporavaju, otpor ukrajinskih snaga sve je veći. Rat traje već gotovo 10 mjeseci, a Rusija je izgubila više od polovice teritorija koji je zauzela. Herson, na jugu, ponovno je pod ukrajinskim nadzorom, Rusi neprekidno napadaju teškim naoružanjem, što je izazvalo požare u različitim dijelovima grada. Ozlijeđeno je najmanje dvoje.

- Upravo sam zadrijemao, još nisam spavao, kad sam čuo udar, eksploziju, a onda su hrpe stakla pale na moj krevet. Pola moje kuće više ne postoji, kazao je Mihailo Mihajlov iz Hersona.

Amerikanci pesimistični po pitanju ruske protuofenzive

Američki obavještajci vjeruju kako ruski predsjednik Vladimir Putin u ovoj fazi nema potpunu sliku o tome koliki su izazovi za njegovu vojsku.

- Kad zima prođe, postavlja se pitanje kakva će biti protuofenziva u proljeće, od ožujka? Iskreno, očekujemo kako će obje vojske biti u situaciji u kojoj će se pokušati preustrojiti, opskrbiti, na neki način rekonstruirati, tako da budu spremne za tu protuofenzivu. Ali zapravo prilično smo skeptični hoće li Rusi biti spremni to učiniti ili ne, komentirala je Avril Haines, ravnateljica Nacionalne obavještajne službe SAD-a.

Ukrajinska sigurnosna služba objavila je vladine sankcije protiv 10 visoko rangiranih dužnosnika pravoslavne crkve koje optužuje da su podupirali rusku invaziju. Sankcije, koje će im zamrznuti imovinu na pet godina, najnoviji su potez Kijeva protiv vjerskih skupina koje se smatraju potencijalno subverzivnima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!